Detalji posjete BiH Josepha Daula: Zabrinutost i zgrožavanje

Vijesti 05. okt 201716:56 > 19:00
N1

Politički lideri u BiH stvorili su veliki jaz između njih i građana, i to je nedopustivo, poručio je predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul, nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH.

Daul je rekao da BiH nije ostvarila napredak na uspostavi nezavisnog pravosuđa i borbi protiv korupcije, premda su prije četiri godine bh. političari obećali to učiniti.

Zabrinutost i zgrožavanje – to su dvije riječi kojima je lider Evropske narodne stranke opisao stanje u Bosni i Hercegovini.

Političke elite su se odvojile od građana, rekao je Joseph Daul.

Zabrinjava me velika distanca između političkih elita i građana. I ta distanca je sve veća posljednjih nekoliko godina“, istakao je Daul.

Zato je Izetbegovića, Čovića i Ivanića, koji su i lideri ili počasni predsjednici stranaka koje su članice Evropske narodne stranke – Joseph Daul podsjetio na definiciju političara.

Političar misli o svojim sljedećim izborima. Ja tražim državnika koji misli na sljedeće naraštaje“, naglasio je Daul.

Nisu uradili ništa na planu vladavine prava i borbe protiv korupcije, a morali su, kritizirao je Daul.

Prije četiri godine smo potpisali našu Deklaraciju i trebali su napraviti iskorak prema vladavini prava, nezavisnom pravosuđu i borbi protiv korupcije. To se nije dogodilo u Bosni i Hercegovini“, naveo je Daul.

Posebno je izrazio zgroženost lošom situacijom u obrazovnom sistemu, jer se u BiH, kaže, mogu kupiti fakultetske diplome.

Daul je prvo imao odvojene susrete sa Izetbegovićem, Ivanićem i Čovićem, a zatim i zajednički radni ručak. Poručio je da su razgovori bili prilično otvoreni i iskreni, ali da prljav veš ostaje u porodici.

Ručak je, rekao je lider Evropske narodne stranke, trajao duže od planiranog, jer su pokušavali naći rješenje za izmjene Izbornog zakona, uz obećanje da će lideri ubrzati taj proces, kako cijela BiH ne bi postala poput Mostara.

Vrlo sam se jasno založio za naš euroatlanski put, bez ikakvih uvjetnih igara. Vjerujem da ćemo u prvom kvartalu naredne godine imati kandidatski statust. A MAP možemo imati aktiviran za dva mjeseca“, komentarisao je Čović.

Gospodin Daul je imao priliku dobiti objektivnu sliku stanja u BiH. Imamo konflikte na svim stranama. Mislim da je najveća odgovornosti Izetbegovića i Čovića, jer se glavnina sukoba tu krije“, izjavio je Ivanić.

Loša atmosfera u državi, gdje mladi ljudi ne žele da ostanu u njoj. To je prepoznao gospodin Daul, zatim korupcija, loše obrazovanje i tako dalje“, naveo je Izetbegović.

Lider evropskih narodnjaka, najveće zastupničke skupine u EU Parlamentu, poručio je političarima u BiH da se moraju odlučiti da li će ići prema Turskoj, Rusiji, ili Evropskoj uniji, te da je on u razgovoru sa građanima zaključio da bi oni radije u Evropsku uniju. Priznao je da je imao najupečatljivi razgovor sa poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem, a u vezi sa rješavanjem problema muslimanskog svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.