Inzko za N1 komentarisao ''snove'' Milorada Dodika

Vijesti 05. okt 201716:29 > 21:12
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je danas gostujući u programu N1 da i on kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ''ima snove'', ali da se njegovi snovi tiču isključivo prosperitetne budućnosti Bosne i Hercegovine.

Inzko je kazao da entitet Republika Srpska vidi u okviru BiH i da su, kako je naveo, Srbi u Dejtonu odustali od neke druge države.

”On je to malo umirio izjavom da je to njegov san. Taj san neće postati realnost, imam i ja neke druge snove i vidim BiH u Evropskoj zajednici i prosperitetnu zemlju budućnost. Vidim Republiku Srpsku u okviru BiH. Potpuno je jasno šta se desilo u Dejtonu. Tamo su Srbi odustalo od jedne druge srpske države kao i ostali, svi su se složili na dejtonski mirovni ugovor. To treba poštovati, ništa drugo ne postoji. Ja sam posljednjih osam godina stotine puta, ja ću to pomenuti u narednom izvještaju kod Ujedinjenih nacija u Savjetu bezbjednosti. Bolje da se radi na tome kako će građani Republike Srpske živjeti bolje.  Mi znamo da u Banjaluci postoji slovenački konzulat, oni izdaju vize i tamo su dugi redovi. RS ima sve uslove da bude uspješan i bogat entitet, ali unutar Bosne i Hercegovine”, ispričao je Inzko gostujući na N1 televiziji.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Zvonka Komšića da li će izreći sankcije Miloradu Dodiku, Inzko je kazao da je Dodik već izložen sankcijama – onim koje su mu izrekle Sjedinjene Američke Države.

”Moram imati podršku u PIK-u, ali on je već izložen sankcijama jer ne može putovati u Ameriku, Amerika je učinila svoje. Kršio je Dejtonski sporazum referendumom i sada mora snositi posljedice toga”, poručio je Inzko i dodao:

”Ja sam u više navrata i u Savjetu bezbjednosti kazao da je referendum neustavan, nevalidan i u suštini ne treba to puno da komentarišem. Taj referendum od samog početka nije bio validan. Osobno nisam tražio od Dodika da otkaže referendum, ali samo tražio preko Savjeta bezbjednosti i u mojim izjavama za štampu sam to tražio”, dodao je on.

U nastavku pogledajte kompletan razgovor s Valentinom Inzkom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.