Bundalo za N1: Čubriloviću su ostale "kratke noge"

Vijesti 06. okt 201708:57 > 09:00
N1

U Banjaluci će zasijedati Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske, te bi trebalo biti poznato hoće li i kada će biti zakazana 22. redovna sjednica, ili - skupštinskih rasprava neće biti do daljnjeg.

Opozicija proteklih dana nije otkrivala svoje poteze, ali su najavili pokretanje kaznenih prijava. Jedna takva bit će podnesena protiv direktora Službenog glasnika RS, danas u 10:30 minuta, potvrdio je za N1 Perica Bundalo, poslanik u NSRS iz stranke PDP.

Kako je kazao – prijava će biti podnijeta zbog sakrivanja odluke o objavljivanju referenduma, koja je objavljena nakon pritisaka opozicije.

“Ustav RS predviđa obavezu da se svi zakoni objavljuju u Službenom glasilu. Postoji zakon koji kaže da se ti zakoni objavljuju u prvom narednom broju”, izjavio je Bundalo.

“Činjenice govore da je odluka o održavanju referenuma donesena u julu 2015. godine, a objavljena je nakon dvije godine. Ne može se reći da nisu znali, ali bit će interesnatno vidjeti”, ocijenio je.

Termin ‘suspenzija odluke’ nije poznat u NSRS, potvrdio je Bundalo – a istakao je da će biti interesantno kako će se odnositi vladajuća većina koja je glasala za referendum, a sada mora da povuče odluku.

On je istakao da je u protekle tri godine rada NSRS bilo 500 povreda Poslovnika o radu.

“Recimo da je 20 posto bilo taktički, ostale su očigledne. Niti jednom nije izglasana povreda Poslovnika, morat ćemo preći na neke druge instrumente”, izjavio je.

Komentarisao je i ulazak pripadnika MUP-a RS u NSRS, odnosno korelaciju ministra Dragana Lulača i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika NSRS.

“Postoji njihova odgovornosti. Uvođenje policije je gaženje demokratije. Čubrilovićeva odgovornost je očigledna, a ostale su mu ‘kratke noge’ kao u poslovici. Nije bilo potrebe za tim”, kazao je na koncu razgovora Perica Bundalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.