MUP SBK odgovorio: Šta se dešavalo u Kruščici 24. augusta

Vijesti 06. okt 201711:01 > 11:16
N1

Zbog nemilih dešavanja u naselju Kruščica krajem augusta mjeseca 2017. godine, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Maja Gasal-Vražalica zatražila je izještaj MUP-a Srednjobosanskog kantona o nemilom događaju.

Podsjećamo, oko 05:00 sati ujutro, 24. augusta došlo je do fizičkog sukoba specijalaca MUP-a SBK i mještana koji protestuju protiv izgradnje hidrocentrale.

MUP SBK dostavio je izvještaj u kojem stoji da su policijski službenici Jedinice za specijalističku podršku te uniformisani službenici PS Vitez na mjestu dešavanja zatekli veći broj građana, 50 žena i 40 muškaraca.

Nakon što građani nisu postupili po naređenju službenog lica i nisu napustili mjesto nezakonite blokade javnot puta – pristupilo se izvršenju službenog zadatka, stoji u odgovoru na zastupničko pitanje.

Tu stoji da ženske oosbe koje su se nalazile na mostu su pružale pasivni otpor, tako što su sjele na most te se oglušile na naredbu ovlaštenog lica, odnosno odbile da se udalje s mosta.

Navodi se da među 50 žena nije bilo trudnih osoba, vidno nemoćnih, starijih i osoba sa invaliditetom. Navodi se da su svojim postupcima kršile javni red i mir.

Također, u predmetu nezadovoljstva građana izgradnjom MHE Kruščica, prije i poslije policijske deblokade puta nije podnesena niti jedna prijava ili žalba protiv policijskih službenika.

Zbog kršenja zakonitosti nadležnom sudu podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 23 osobe.

Kompletan izvještaj u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.