Opozicija podnijela krivičnu prijavu protiv Veselinovića

Vijesti 06. okt 201711:20 > 11:23
PDP

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika Republike Srpske“ Dragana Veselinovića.

Čavić je rekao da ova krivična prijava Veselinovića tereti za “svjesno neobjavljivanje” odluka Narodne skupštine RS-a koje se tiču referenduma u RS-u.

– ,Time je derogiran ustavni princip da skupštinske odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ‘Službenom glasniku’. Osoba koja je svjesno opstruisala objavu je derogirala ustavnu ulogu Narodne skupštine RS-a – rekao je lider NDP-a.

Podsjetio je da je skupštinska odluka o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, usvojena 2015., a tek 20. septembra ove godine objavljena u “Službenom glasniku”, nakon što je, kaže, opozicija izvršila pritisak da do toga dođe.

– Postoje saučesnici u ovom krivičnom djelu i o tome će sigurno govoriti Veselinović na saslušanju – rekao je.

Druga skupštinska odluka čija je objava kasnila odnosi se, kazao je, na sastav Komisije za provođenje referenduma.

Očekuju da tužilac izda nalog za provođenje istrage i da se utvrdi ko su nalogodavci, a ko je vršio pritisak na Veselinovića da počini krivično djelo.

I lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da će opozicija na sjednicama Narodne skupštine RS-a nastaviti da insistira na njihovom zakonitom radu.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je nečuvano da se skupštinske odluke u RS-u ne objavljuju i da takva praksa nije zabilježena nigdje u svijetu.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je najavio nedavno da će odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH biti suspendovana na jednoj od narednih sjednica entitetskog parlamenta.

Kolegij entitetskog parlamenta bi danas trebalo da odredi datum narednog zasjedanja.

Veselinović: Spreman sam da odgovaram za svoj rad

Direktor “Službenog glasnika Republike Srpske” Dragan Veselinović izjavio je da je uvijek spreman da za svoj rad odgovara pred Vladom Republike Srpske, kao osnivačem ovog službenog glasila, ali i pred sudskim organima. 

Veselinović ne smatra spektakularnim to što su predstavnici opozicije danas podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv njega zbog neobjavljivanja odluka Narodne skupštine Srpske.

“O tome da li su u pravu i da li su imali razlog da podnesu prijavu najbolje će da sude birači na sljedećim izborima”, rekao je Veselinović novinarima u Banjaluci. 

On tvrdi da je radio najbolje što je znao i mogao u određenim okolnostima.

Upitan zašto ove odluke Narodne skupštine nisu objavljene skoro dvije godine, Veselinović je rekao da će o tome razgovarati pred sudskim organima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.