Bez odgovora: Kada će Konzum biti rebrendiran u Merkator

Vijesti 06. okt 201717:06 > 19:19
N1

Revizorski izvještaj o Agrokoru pokazao je da su gubici u maloprodaji za prošlu godinu za sve kompanije gotovo 300 miliona eura. Najveći gubitak ostvario je Konzum, više od 240 miliona.

U revizorskom izvještaju objavljenom juče nema podataka posebno za BiH. Inače, dobavljači u BiH su počeli isporučivati robu firmama koje posluju pod imenom Merkator, ali niko još ne zna je li proces preuzimanja zvanično počeo i kada će biti završen.

Osamdesetitri trgovine Konzuma BiH će pod brend Merkatora. Neki dobavljači tvrde da su već krenuli isporučivati robu firmama koje posluju pod brendom Merkator.

Mi smo već počeli isporučivati robu prema nekoliko firmi koje posluju pod tim imenom Merkatora. Radi se o nekoliko manjih objekata, a taj broj objekata se, koliko ja mogu da vidim iz naše dokumentacije i isporuke roba koju vršimo, povećava iz dana u dan”, izjavio je Adin Fakić, direktor Mljekare “Milkos”.

”Merkator je u fazi osnivanja, ono koliko ja znam. Znači oni prelaze u smislu poslovanja, promjene poreskih brojeva, ali negdje krajem ovog mjeseca možda da očekujemo da dođe do onog pravog rebrendiranja”, komentarisao je Saša Trivić, iz “Krajina klasa” Banjaluka.

Zvaničnih informacija o tome nema. Tako iz Poreske uprave Federacije BiH tvrde da takav zahtjev nisu zaprimili.

Nije podnesen zahtjev za promjenu identifikacionog broja, odnosno preregistraciju Konzuma na Merkator u BiH”, navedeno je iz Porezne uprave FBiH.

Dobavljači su počeli isporučivati robu firmama pod brendom Merkator, u nadi da će za nekoliko godina naplatiti svoja potraživanja. Očekivati raniju isplatu, tvrde, potpuno je nerealno.

Ja mislim da ne postoji dobavljač kome je Konzum isplatio. Nije realno u ovom trenutku očekivati, s obzirom na njihovo poslovanje da oni imaju neka sredstva da nam isplate. Mi očekujemo u narednih 4-5 godina, ukoliko Konzum sad počne pozitivno poslovati, da će se stvoriti novac i da će u tom nekom narednom periodu oni isplatiti dugovanja prema nama”, kazao je Trivić.

Trivić dodaje da i iz Konzuma BiH procjenjuju da su 3 do 4 godine realan period za isplatu duga dobavljačima.

Na pitanje šta će biti sa radnicima u procesu tranzicije, hoće li ih preuzeti Merkator ili će biti otpuštanja i ako hoće u kojem obimu, iz Konzuma danas zid šutnje. Bez odgovora je i pitanje kada će Konzum biti rebrendiran u Merkator.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.