Papić: Hrvatska se prema BiH ponaša kao maćeha

Vijesti 07. okt 201709:33 > 09:38
N1

Politički analitičar Žarko Papić gostovao je u Novom danu na N1. Govoreći o odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, Papić je kazao da se susjedna zemlja "prema BiH ponaša kao maćeha, kao da smo mi teritorija, a ne suverena država".

Na početku gostovanja, Papić je kazao da je situacija u BiH veoma loša, najgora u posljednjih 10 godina. Kao razlog naveo je da su se političke elite odvojile od realnosti.

“Kod nas ne postoje normalne političke partije, to je oligarhijska sprega, velikih tajkuna. Naravno da nemaju nikakve veze sa stvarnim potrebama naroda nego gledaju da uzimaju što više za taj svoj krug. Odatle imate stalne blokade, stalne krize, fingiraju se nacionalni sukobi…”, naveo je Papić.

On je dodao da je tema  siromaštva u BiH zabranjena i politički nekorektna.

“Sjećate li se ijednog političara koji se fokusirao na socijalnu situaciju? Imate bukvalno komičnu varijantu. Zvanični podatak o siromaštvu u BiH je da je 17 posto stanovništva siromašno”, naveo je ovaj politički analitičar.

On je kazao da je struktura političkih partija takva da se one ne mogu promijeniti.

“Bez velike izborne promjene ništa se u BiH i teško može desiti”, kazao je papić.

O Dodikovim izjavama koji je kazao da sanja da Srbija i Republika Srpska jednoga dana postanu jedno, Papić je kazao:

“To su malo košmarni snovi. To definitivno nije moguće u ovim okolnostima. Zašto je Dodik takav? Neki procesi u BiH su njega gurali u tu poziciju. Vučiću ne pada na pamet da ulazi u tu vrstu političkih rizika kada ima kosovsku temu na leđima. Zašto Vučić zagovara najbolje moguće odnose između Srba i Bošnjaka. Zato što u Srbiji živi 300 hiljada Bošnjaka. Čovjek misli dva poteza unaprijed i zato hoće da spusti loptu”, naveo je Papić.

O odnosu Hrvatske prema BiH

“Hrvatska se prema BiH ponaša kao maćeha, kao da smo mi teritorija, a ne suverena država. Imate masu primjera gdje de facto se ponašaju da se ja kao građanin osjećam ponižen. To je neprihvatljivo”, kazao je Papić između ostalog na N1.

“Ljevice nema, postoji potencijalna ljevica. SDP i DF bi potencijalno mogli postati ljevica. Ne baviti se poltikom, saopštenjima i pres-konferencijama, ne reagovati na svaku glupost koju SDA i SNSD izvali, nego napraviit program za rješvanje socijalnih problema”, naveo je Papić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.