Istražujemo: Šta studente najviše tišti

Vijesti 07. okt 201715:15 > 16:52
N1

Tuzla je univerzitetski grad sa brojnim fakultetima i hiljadama studenata. Pitali smo šta studente najviše tišti?

“Samovolja pojedinih profesora i dekana, nepostojanje mehanizma zaštite studenta i njegovih prava. Nama često govore kako su pojedini zakoni za nas dobri, jednostavno, zato što imaju neka dva roka više. Zbog ta dva roka, mi izgubimo mnoga prava i povlastice koje smo prije imali”, otkrio je u razgovoru za N1 Tarik Smajlović, Pravni fakultet Tuzla.

Kvalitet znanja i studija, uslovi u kojima studiraju, neusklađenost upisne politike sa tržištem rada, Bolonjski proces, Zakon o visokom obrazovanju samo su neke od tema koje studente u BiH puno ne zanimaju, iako su oni glavni akteri tih priča.

Pasivnost je, vrlo često, odlika mladih ljudi i studenata u BiH.

“Ne žele izaći iz svoje komforne zone. Generalno vlada velika pasivnost. Čisto, ono, ja želi samo završiti fakultet, ne zamjeriti se nikome. I postoji veliki uticaj Vlade TK na način na koji su studenti organizovani”, kazala je Dajana Bakić, Omladinski pokret „ Revolt“ Tuzla.

Studentski aktivizam prisutniji je u regiji nego u BiH, poruka je iz Tuzle.

“Povodom samih izbora, desila se jedna neposredna reakcija studenata kada su masovno izašli na ulicu 3. aprila, poslije predsjedničkih izbora. Tada smo poslije 15 godina u Srbiji imali masovne proteste koji su se održavali tokom cijelog aprila i duže”, podsjetio je Miran Pogačar, Filozofski fakultet Novi Sad.

“Dosta je odjeknula u Hrvatskoj i u regiji pobuna protiv ugovora sa Katoličkim bogoslovnim fakultetom koja je bila odgovorna za rastuću klerikalizaciju svih nivoa obrazovanja od najnižeg do najvišeg. Na Filozofskom fakultetu postoji studentski aktivizam od 2009. godine, od studentske blokade”, dodala je Zrinka Breglec, Filozofski fakultet Zagreb.

Da bi postali kritička masa i pokretač promjena, studenti moraju pokazati otpor i prestati biti poslušni, ističu iz pokreta “Revolt”.

“Mislim da je potrebno promijeniti strukture uprave studentskih parlamenata, da na ta mjesta dođu studenti i studentice koji žele da se bore za svoja prava, za kvalitetnije obrazovanje, za bolji plan i program, bez straha da se suprostave autoritetu”, poručila je Bakić.

Da je nezainteresovanost još jedna odlika pokazuje i to da se vrlo malo studenata odazvalo na današnji forum gdje su trebali tražiti rješenje za njihove probleme ne čekajući da to za njih uradi neko drugi. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.