Odnosi Izetbegovića i Čovića (ne) potvrđuju riječi Ivanića

Vijesti 07. okt 201717:25 > 19:20
N1

Intenzivne političke aktivnosti ove subote u našoj zemlji. HDZ BiH održao sjednicu Središnjeg odbora, PDP svoj programski sabor. Dragan Čović poziva na stabilizaciju odnosa u zemlji, Mladen Ivanić ocjenjuje da će Bosnu i Hercegovinu u budućnosti opterećivati, kako je rekao, lažni sklad Bošnjaka i Hravata. Istovremeno, kritike stižu iz MZ.

486 hiljada nezaposlenih osoba u julu ove govine. To je službeni podatak koji oslikava aktualnu sliku Bosne i Hercegovine. Premda je iz grafike Agencije za statistiku vidljivo da je u istom razdoblju 2015. godine, bilo 542 hiljade nezaposlenih. 

Za razliku od donedavnih izjava briselskih zvaničnika da BiH ostvaruje napredak na evropskom putu, posljednje izjave nisu optimistične. Lider Evropske narodne stranke ocijenio je da su političke elite stvorile veliki jaz između njih i građana, a izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda rekao je kako je zemlja ponovo zapala u stanje blokade.

“Nikakav ozbiljniji napredak nije ostvaren u borbi protiv korupcije koja razara zemlju. Vladavina zakona ostaje problematična, a pravosudni sistem, kao i javna uprava, u očajnoj su potrebi za reformama. Provođenje reformi sadržanih u Reformskoj agendi, koje su usaglašene od svih političkih snaga u državi, a koje predstavljaju ključ novog pristupa Evropske unije, bolno je sporo”, istakao je Dan Preda.

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, u posljednjim javnim nastupima govori kako je najveći problem u neslaganju njegovih kolega Čovića i Izetbegovića, te da će loš odnos Bošnjaka i Hrvata kulminirati narednih godina:

“Zapamtite šta vam kažem. Vidjećete za pet do deset godina najveći problem BiH će biti u odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda i taj lažni sklad koji je građen će opterećivati BiH”, ocijenio je Ivanić.

Da je problem u nedostatku dijaloga, rekao je i Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa Josephom Daulom.

Više detalja ima Boris Brezo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.