Od Vlade KS zatraženo očitovanje o imenu dvorane na Grbavici

Vijesti 08. okt 201708:22 > 08:28
N1

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je inicijativu prema Vladi Kantona Sarajevo u kojoj traži izjašanjenje Vlade Kantona Sarajevo u vezi sa imenovanjem dvorane na Grbavici.

“Tražim da se Vlada Kantona izjasni o pitanju propusta jedinice lokalne samouprave Općina Novo Sarajevo u provedbi javnih rasprava u vezi sa izjašnjavanjem građana i građanki ove Općine o nazivu Sportske dvorane na Grbavici, te tražim da Vlada iznese preporuke s ciljem donošenja zaključka koji predstavlja stav većine građana građanki Novog Sarajeva”, navodi Forto u inicijativi.

U obrazloženju, zastupnik u Skupštini KS navodi da po statutu mjesnih zajednica, propisano je da na javnoj raspravi mora biti minimalno 30 građana.

“Nigdje nije propisana mogućnost održavanja zajedničkih zborova više mjesnih zajednica. Upravo na ovaj način, objedinjenjem rasprava za više mjesnih zajednica, sekretari mjesnih zajednica prekršili statut mjesnih zajednica, te ovakvim grubo narušili demokratske procese”, navodi se u inicijativi.

U posljednjem broju Službenog lista Kantona Sarajevo objavljena je odluka o davanju naziva sportskoj dvorani na Grbavici.

U odluci koju potpisuje predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić se navodi da “novoizgrađenoj Sportskoj dvorani na Grbavici, Općina Novo Sarajevo, u ulici Zvornička, daje se naziv Sportska dvorana “Novo Sarajevo”.

“Nadležni Općinski organ obezbijedit će njeno uvrštavanje u Registar koji se vodi kod Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo”, navodi se u odluci.

Odluka o imenu dvorane donesena je nedavno sa ukupno 17 glasova “za”, 12 “protiv” i jednim suzdržanim. Vijećnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza i Demokratske fronte usprotivili su se ovom imenovanju, budući da je njihov prijedlog bio da se zove “Goran Čengić”.

Zbog toga su Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti je: „Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana ‘Novo Sarajevo’ preimenuje u Sportsku dvoranu ‘Goran Čengić’?“

Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017.

Da li će do referenduma doći, zavisit će od vijećnika koji će na prvoj narednoj sjednici odlučivati o tome da li su za održavanje referenduma. Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak, podsjećaju iz Naše stranke.

“Smatramo da je važno skinuti hipoteku s građana općine Novo Sarajevo kako nisu za afirmaciju pravih vrijednosti u svojoj lokalnoj zajednici te da su javne rasprave o imenovanju dvorane bile održane pro forme, tako da većina građana za njih nije ni znala.

Referendum je jedini pravi način da zaista svi dobiju priliku da kažu mišljenje o ovom problemu koji je ustalasao javnost ne samo u općini Novo Sarajevo i gradu Sarajevu nego daleko šire.

Dati bilo kojem drugom objektu ime Gorana Čengića, a takve inicijative postoje, nakon što je propuštena prilika da se dvorani da ime po njemu, znači jeftino sticanje političkih poena i ponovno uključivanje Goranove porodice u proživljavanje traume njegovog gubitka”, zaključili su u Našoj stranci.

Još od 2008. godine postoji prijedlog da se dvorana imenuje po Goranu Čengiću, koji je 1992. godine stradao na Grbavici, kada je pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Goran Čengić bio je poznati sarajevski rukometaš. U ratu je pokušao spasiti komšiju, no obojicu je te ratne 1992 godine na Grbavici ubio Veselin Vlahović Batko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.