Više nije jasno ko je vlast, a ko opozicija

Vijesti 08. okt 201718:58 > 18:59
N1

Vođa HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je izjavio da u BiH ne postoji prava opozicija koja bi tjerala vlast da bolje radi. Također je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je istaknuo da opozicija u entitetu svojim nedjelovanjem samo pomaže vladajućima.

Šta je vladajućima opozicija, i da li je uopšte primjećuju?

“Ja sam otvoreno rekao da mi u BiH nemamo pravu opziciju, koja bi nas natjerala da radimo, a ne da se bavimo izborima godinu dana prije izbora”, tvrdi Dragan Čović.

Ni opozicionari nemaju lijepo mišljenje o vladajućima.

“Ova vlast je toliko postala neučinkovita i toliko dezorjentisana da su smislili izlaz iz te situacije, da za svoj nerad optuže opoziciju. Ako im to prođe kod naroda, a vidim da ne prolazi, onda trebaju ostati na vlasti dok ova država postoji”, poručuje Saša Magazinović.

Drugi dio vladajućih, Savez za promjene, smatra da ne treba optuživati opoziciju za ono što vlast nije uradila.

“Nije u redu opoziciju optuživati za ono što što se nije uradilo, to nije normalno u parlamentarnim demokratijama. Opozicija na nivou BiH je blijeda, i zasniva se na naekim etiketama i na nekim vrijeđanjima, barem ovaj dio opozicije iz RS. Ovdje u RS vidimo opoziciju koja je vrlo temeljita”, kaže Igor Crnadak.

U Bosni i Hercegovini je tanka linija između vlasti i opozicije. Ako neka politička stranka na vlasti, na primjer, na nivou države, nerijetko je u opoziciji u entitetima ili kantonima – i obrnuto. Građani kažu da su i stranke koje su sada u opoziciji, male priliku da se dokažu kada su bili na vlasti.

Više u prilogu Borisa Breze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.