Orić i Muhić oslobođeni optužbi za zločine 1992. godine

Vijesti 09. okt 201708:29 > 09:17
N1

Naser Orić bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije RBiH pred Sudom BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH.

Naser Orić, bivši komadant TO Armije RBiH i pripadnik TO Armije RBiH Sabahudin Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

N1

Tokom procesa pred Sudom BiH saslušano je oko 30 svjedoka, nekoliko vještaka te je izneseno mnogo dokaza od strane Tužilaštva BiH.

Orićeva odbrana po okončanju procesa je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu se stavilo na teret a Orić se izjasnio da nije kriv.

Ispred Suda BiH uoči početka izricanja prvostepene presude pojačano je prisustvo policijskih snaga. Također izricanju presude prisustvovali su i članovi udruženja Srebreničana.

N1

Podsjećamo, Nasera Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahtjev je odbijen.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.