Goranu Mrđi produžen pritvor za tri godine

Vijesti 26. jan 201515:01 > 15:03
Sudbih.gov.ba

Sud BiH produžio je pritvor za tri godine od dana potvrđivanja optužnice Goranu Mrđi, osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji prema donesenom rješenju može trajati najduže do 20. januara 2018. godine.

Pritvor Goranu Mrđi produžen je zbog osnovane sumnje da će osumnjičeni u slučaju puštanja na slobodu uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Iz Suda BiH je saopćeno da je pritvor produžen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Kada je riječ o osumnjičenom Miloradu Mrđi, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora i odredio mjere zabrane napuštanja boravišta uz obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, zabrane putovanja, kao i zabrane sastajanja sa saizvršiocima i svjedocima optužbe, uključujući približavanje na udaljenosti od 100 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti bit će vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Goran (41), Milorad (44) i Ranko (51) Mrđa, te Mile Kokot (67) uhapšeni su 23. decembra u akciji provedenoj na području Banjaluke i Prijedora, a osumnjičeni su za ratni zločin nad Bošnjacima počinjen u Sanskom Mostu i okolini.

Ranku Mrđi i Miletu Kokotu Sud je 25. decembra odredio mjere zabrane.