Jezivi uslovi u Prači: Milioni za masovno ubijanje pasa

Vijesti 09. okt 201715:08 > 15:33
Žurnal.info

Dok rade tuđi posao, volonteri dobijaju prijetnje da će biti upucani ako nastave da snimaju, pitaju i traže pse kojih više nema.

Piše: Azra Omerović za Žurnal.info. 

Sa razlogom je azil za sarajevske pse smješten 40 kilometara od grada, u drugom kantonu. S razlogom je izgrađen u šumama Prače, na privatnom zemljištu. Smatralo se da će takav položaj omogućiti da se sve odvija izvan očiju javnosti.

Žurnal.info

Kada nazovete policiju u Prači reći će vam da nisu nadležni za azil jer je u privatnom vlasništvu. Kada nazovete sarajevsku policiju, reći će vam da nisu nadležni jer se azil nalazi u drugom kantonu.

Ipak, u nedjelju je bilo burno u ovom privatnom “beznadležnom” azilu. Nakon teksta Žurnala u kojem smo upozorili na jezive uslove u kojima psi žive u azilu, 20 automobila punih volontera koji su željeli da pomognu preostalim psima, stiglo je u Praču. Toliko ljudi u jednom danu nije bilo u Prači od dana kada je otvoren.

Sjetimo se, prije pet godina slio se ovdje vrh sarajevske vlade da se fotografiše i presiječe vrpcu – da zvanično otvore logor za pse.

Potvrđene masovne grobnice

Pet godina kasnije, zvaničnih podataka koliko pasa je ubijeno u Azilu Prača nema. Zvanično su samo potvrđene masovne grobnice u krugu azila.

Prema nezvaničnim podacima, samo u prošloj godini više od 2.000 pasa sa ulica Sarajeva je završilo u Prači. Danas ih u azilu nema ni 300 i svakim danom ih je sve manje.

Zvanično nećete čuti kako se volonteri ucjenjuju da potpišu papire da su upravo oni odveli hiljadu životinja kojih više nema u Prači. Ako ne pristanu na ucjenu, prijeti im se da nikada više neće ući u azil i pomoći životinjama.

Zvanično ćete čuti da vlasnik azila potražuje 3,5 miliona maraka od Vlade Kantona Sarajevo za pse o kojima navodno brine. Zvanično nećete čuti da će kantonalna Vlada na čelu sa Elmedinom Konakovićem dodijeliti milion maraka azilu. Ugovori i pregovori su gotovi, samo da sarajevska Skupština odobri primopredaju.

U međuvremenu, krv i leševe sarajevskih pasa čistit će volonteri dok radnici koji su plaćeni za to ispijaju pive. Dok rade tuđi posao, volonteri će dobijati prijetnje da će biti upucani ako nastave da snimaju, pitaju i traže pse kojih više nema.

Razgovor sa novinarkom Žurnala, u kojem prijeti da volonteri više neće moći ući u azil poslušajte u videu ispod.

Kordinator azila Hamdo Alić za Žurnal kaže da je on u čitavom slučaju prava žrtva, jer nije znao šta zaista rade upravnik azila Esnaf Mujak i njegovi radnici. Tvrdi da će azil za maksimalno deset dana preuzeti Vlada Kantona Sarajevo.

Žurnal je već ranije pisao o poslovima firme Murai Komerc u vlasništvu Muriza Alića koji je odbio govoriti za Žurnal.

Žurnal je pisao i o brojnim krivičnim prijavama protiv Muriza Alića i Murai Komerca. Već tri godine Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje navode o ubistvima pasa i pranju novca. Do danas optužnice nema, a ako nazovete Tužilaštvo da pitate kada će biti, dobićete kratak i nejasan odgovor- predmet je u radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.