Detalji o presudi Suda BiH u slučaju "Orić i drugi"

Vijesti 09. okt 201717:02 > 17:26
N1

Prvostepena presuda Suda BiH glasi: Naser Orić i Sabahudin Muhić nisu krivi ni po jednoj od tri tačke optužnice. Obrazlažući presudu, sudsko vijeće je istaknulo da Tužiteljstvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić, kao zapovjednik TO Armije BiH, i Muhić, kao pripadnik tih snaga, učestvovali u ubistvima trojice srpskih zarobljenika.

Sudsko vijeće: Optuženi Naser Orić i Sabahudin Muhić, sa ličnim podacima kao u spisu, oslobađaju se optužbi.

Nakon prvostepene presude, Naser Orić i Sabahudin Muhić zadovoljni su napustili zgradu Suda BiH, u prisustvu podrške koja je stigla iz Srebrenice. Orić se nije oglašavao, ali jeste njegova obrana.

“Zadovoljni smo presudom. Ko god je pratio ovo suđenje, očekivao je ovakvu presudu. Tužiteljstvo je najavilo žalbu, a mi ćemo svakako dostaviti svoj odgovor”, poručuje Lejla Čović.

Ovakva presuda naišla je na negodovanje srpskih žrtava.

“Ovo je nečuveno, ovo je skandal. Ne znam šta da vam kažem. U meni sve vrišti. Svaki čovjek bez obzira na nacionalnost, danas je očekivao da bude kažnjen”, tvrdi Radojka Filipović, Organizacija porodica ubijenih i nestalih civila.

Ispred zgrade Suda bile su jake policijske snage, ali i brojni članovi srpskih i bošnjačkih udruženja. Među njima i Majke Srebrenice, koje oslobađajuću prvostepenu presudu smatraju pravednom.

“Očekivali smo ovakvu presudu. Čovjek nije kriv. Bio je i u Haagu, i nisu mu mogli dokazati. Nadam se da će sada prestati ova hajka na njega”, kaže Kada Hotić.

Sudsko vijeće je reklo da Tužiteljstvo BiH nije uspjelo dokazati da su optuženi Orić i Muhić počinili krivična djela koja su im stavljena na teret.

Tužiteljstvo je okosnicu procesa temeljilo na svjedočenju zaštićenog svjedoka O-1, za čije iskaze je sudsko vijeće zaključilo:

– da iskaz ovog svjedoka sa svim svojim nelogičnostima, nema onu dokaznu snagu, koja je neophodna da bi se samo na jednom takvom iskazu mogla temeljiti osuđujuća presuda. Ostali svjedoci nisu očevici ubistva, niti oni u svojim iskazima terete optuženog Orića za počinjenje istih.

Nasera Orića, bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane Armije RBiH i Sabahudina Muhića, optužnica tereti da su učestvovali u ubistvima srpskih zarobljenika, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, 1992. godine. Tužiteljstvo je tvrdilo da je Orić u julu 1992. u mjestu Zalazje, ubio zarobljenika Slobodana Ilića, kada ga je Orić, kako stoji u optužnici, udario nogom, a zatim ubo nožem u predjelu vrata. Optužnica tereti Orića i Muhića da su u maju iste godine, u mjestu Lolići, ubili zarobljenika Milutina Miloševića, kojeg je Naser Orić, prema optužnici, tukao te u njega ispalio rafal iz automatske puške, a zatim je isto učinio i Sabahudin Muhić.

Tužiteljstvo također navodi da su optuženi u decembru 92. u mjestu Kunjerac ubili ratnog zarobljenika Mitra Savića, u kojeg je Orić, navodno, pucao iz pištolja sa udaljenosti od jednog metra, nakon čega u Savića iz automatske puške puca i Muhić.

Prema prvostepenoj presudi, ništa od ovih navoda, Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati. Tužiteljstvo ima rok od 15 dana da uloži žalbu.

Podsjetimo, optižnica protiv Orića i Muhića potvrđena je prije nešto više od dvije godine. Optuženi su se u oktobru 2015. izjasnili da nisu krivi, a u januaru 2016. je otvoren glavni pretres.

Tokom procesa, ispitano je oko 30 svjedoka, a Tužiteljstvo je iznijelo oko 60 materijalnih dokaza. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.