Grebo o Kataloniji: S pravne strane, stvari ne stoje dobro

Vijesti 09. okt 201720:16 > 20:56
N1

Katalonija nakon referenduma o nezavisnosti koji centralna vlast u Španije ne priznaje i koji je Ustavni sud proglasio nelegalnim. Katalonska vlada i dalje prijeti jednostranim proglašenjem nezavisnosti.

Jedan od gostiju specijalne emisije N1 direktno bio je i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zdravko Grebo. Na pitanje da li će doći do nezavisnoti Katalonije, Grebo je kazao:

To je pitanje poprilično kompleksno. Ja se najiskrenije nadam da je najizgledniji treći scenario; korištenje zadnje šanse da se mirnim dogovorom nešto postigne. Pri tome posebno imam u vidu da je ovo jedno od apsolutno hit pitanja globalnog značaja. Za početak recimo, ja eliminišem svoje preference, valja ostaviti emocije po strani“, kazao je Grebo.

Grebo je dodao da gledano sa pravne strane, stvari nisu tako jednostavne.

Ja naravno volim Barcelonu, samim tim i Kataloniju. Uz Barcelonu jedino toliko volim Portugal i Lisabon. Mogao bih se ja sladiti žargonski na tu temu, jer većina ljudi emotivno jeste za Katalonce. Kao pravnik, sa pravne strane ne stoje tako dobro“, kazao je Grebo i dodao:

Sada je sasvim jasno da je referendum bio neustavan. Neustavan je iz mnogih razloga, prvi je zato što centralna vlast ne dozvoljava referendum. Ustavni sud Španije je jasno tako rekao“.

Grebo je kazao da je u ovom slučaju riječ o sukobu dva nacionalizma.

Ovdje se nije govorilo o sukobu dva nacionalizma, a to se desilo; jedan je katalonski a drugi kastiljanski nacionalizam. Ako se iz Madrida stalno ponavlja da referenduma nije ni bilo, zašto je uopšte slao nacionalnu policiju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.