Rekonstrukcija kobne noći kada su poginule Selma i Edita

Vijesti 10. okt 201708:57 > 09:06
N1

Danas se navršava tačno godinu dana od stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su preminule Selma Agić i Edita Malkoč.

Kobne noći 10. oktobra prošle godine u 21:35 sati u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo, na glavnoj saobraćajnici u ulici Zmaja od Bosne vozeći oko 100 kilometara na sat Sanjin Sefić prošao je kroz crveno i udario dvije pješakinje. Zatim je pobjegao.

Na mjesto nesreće uskoro je stiglo više policijskih ekipa i vozilo hitne pomoći.

Smrtno su stradale mlade studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna. Policijski službenici u javnoj garaži u ulici Grbavička 45 minuta nakon ponoći pronašli su vozilo Golf 6 koji je vozio Sanjin Sefić.

I dok je Sanjin Sefić planirao bijeg nakon tragedije, počinje usmena i prepiska između MUP-a Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija. Naime, iz MUP-a su da tragaju za osumnjičenim Sefićem istu noć oko 23 sata usmeno obavijestili Graničnu policiju BiH, a oni svoje organizacione jedinice.

Potom iz Granične policije idućeg jutra u 9:30 usmeno obavještavaju MUP KS da je Sefić tog jutra prešao granicu Bosne i Hercegovine. Pismeno su to učinili u 16:45 sati. A na usmeni zahtjev sarajevskog kantonalnog tužilaštva Granična policija im je 11. oktobra u 13:30h dostavila informaciju da je tog jutra u 6:36 nakon provjera u bazama osumnjičeni Sefić prešao granicu Bosne i Hercegovine sa Srbijom na graničnom prelazu Uvac.

Granična policija Bosne i Hercegovine istu noć, sat i po nakon tragedije, znala je za bijeg osumnjičenog. Da je Sefić pobjegao iz zemlje MUP KS znao je tri sata nakon bijega. Gotovo 12 sati im je trebalo da o tome obavijeste javnost.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u martu ove godine počelo je suđenje Sanjinu Sefiću.

On je optužen da je skrivio saobraćajnu nesreću u Sarajevu u blizini Zemaljskog muzeja u glavnom gradu BiH. Sefić se više od dva mjeseca nalazio u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, a BiH je izručen početkom januara.

Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, zbog sumnje da su mu pomogli u bijegu.

Ispred zgrade Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, danas će biti obilježena godišnjica smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč. Okupljanje garđana će biti održano od 12.00 do 13.00 sati u organizaciji porodica nastradalih studentica, dekanata Filozofskog fakulteta i neformalne grupe studenata psihologije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.