Statusna konferencija Radovanu Karadžiću

Vijesti 10. okt 201710:32 > 11:48
Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, za danas je zakazana je statusna konferencija prije početka žalbenog postupka bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U odluci koju potpisuje predsjednik Mehanizma Theodor Meron se navodi da na statusnoj konferenciji može biti govora o “pitanjima vezanim za postupak i mentalno i fizičko zdravlje optuženog”.

Također, navodi se da Karadžić može odlučiti da ne prisustvuje statusnoj konferenciji, te da bi umjesto njega mogao biti prisutan njegov advokat.

Haški tribunal je krajem marta prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko općina u BiH.

Krajem prošle godine Karadžić je uložio žalbu Mehanizmu za međunarodne tribunale – koji je osnovan kako bi okončao rad Haškog suda – zatraživši da bude oslobođen. Haško tužilaštvo se također žalilo zahtijevajući da Karadžić bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine.

Konačna presuda se očekuje naredne godine, prenosi Birn.

Statusnu konferenciju pratite na N1 televiziji i portalu  OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.