Priča CNN-a o sarajevskom Holiday Innu

Vijesti 10. okt 201716:21 > 20:55
Fena

"Obojen je u žuto i izgleda kao da je izgrađen od ogromne Lego kocke, no ono što je najupečatljivije o hotelu Holiday u Sarajevu nije njegov izgled - već to da hotel uopšte postoji, s obzirom šta je pretrpio posljednjih godina", početak je priče CNN-a o poznatom sarajevskom hotelu.

U priči se navodi kako je ovaj historijski hotel, simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine i onaj koji je preživio rat 1990-ih godina, otvoren ponovo prošle godine nakon gubitka licence i bankrota.

Istaknuto je kako je hotel otvoren 1984. godine za vrijeme Zimskih olimpijskih igara te je postao smještaj za mnoge međunarodne olimpijske zvijezde, američke i britanske ambasadore u Jugoslaviji ali i američkog glumca Kirka Douglasa.

U to vrijeme, bh. arhitekta Ivan Štraus je namjeravao stvoriti “grad” u hotelu koji bi sadržavao i frizerski salon, putničku agenciju ali i prodavnicu duhana.

“Za one sklone piću i plesanju, postojala je Diskoteka ‘84 u podrumu, gdje se moglo uživati u ‘najnovijoj muzici'”, istakao je profesor Kenneth Morrison, specijalista za Balkan na Univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Za CNN je dodao kako je zgrada arhitektonski bila veoma zanimljiva za Sarajevo u to vrijeme, te da je bila izuzetno moderna, a postala je i međunarodni brend.

Nova era

U 2017. godini hotel se vratio svojim korijenima iz ‘80-ih – žuta fasada je restaurirana, vraćena je putnička agencija, frizerski i kozmetički salon i spa. No, Diskoteka ‘84 nije bila otvorena za vrijeme boravka ekipe CNN-a u Sarajevu.

U CNN-u navode kako je karakter hotela u stilu ‘80-ih, restoran je od drveta i tapaciran. Gosti uživaju u kilogramima kikirikija u baru koji je otvoren 24 sata, dok sobe imaju namještaj od mahagonija sa žutom kermamikom u kupatilima.

No, 1992. godine Sarajevo je bilo pod opsadom 1425 dana, a Holiday Inn se u to vrijeme nalazio na najopasnijem mjestu u gradu.

Proslavljena novinarka CNN-a Christiane Amanpour je živjela u Holiday Innu sedmicama tokom rata u BiH dok je radila priču o ratu u našoj zemlji.

“Mnogo puta je zgrada bila pogođena. Sjećam se kafića čije predvorje je bilo zapaljeno”, prisjetila se Amanpour za CNN.

No, naglasila je kako su uprkos nedostatku tople vode i struje, novinari zavoljeli Holiday Inn.

“Tamo smo se budili, išli spavati, posjećivali se. Tamo su se rađale ljubavi, tamo smo radili, i izbjegli smrt. Bio je zaista sve za mnoge od nas”, istakla je.

Simbolična građevina

Hotel je nastavio da privlači diplomate i razne putnike i nakon završetka rata 1995, nakon čega je počela i obnova.

2016. godine je postao Hotel Holiday, kao dio lanca hotela Europa.

Štrausov hotel je postao dio Sarajeva koji danas ima legiju obožavatelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.