Karadžićevi zahtjevi za lakši pritvor – od laptopa do Skypea

Vijesti 10. okt 201717:11 > 19:05
N1

U Haagu je održana statusna konferencija prije početka žalbenog postupka bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika suda, Karadžić je, uz ocjenu relativno dobrih uvjeta, iznio i niz dodatnih zahtjeva koji bi mu olakšali boravak u pritvoru. Traži laptop, Skype, tv kanal na srpskom jeziku te hladnjak u ćeliji.

U haškoj sudnici danas ponovno bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Poručuje kako je dobrog zdravlja.

Moje zdravstveno stanje je znatno, znatno bolje i ja se osjećam znatno popravljeno“, kazao je Radovan Karadžić.

No tvrdi da zatvorenici u pritvoru borave u lošim uvjetima te je imao određene zahtjeve. Između ostalog traži laptop te mogućnost korištenja Skypea.

Uopće mi nije jasno zašto su teškoće tolike oko laptopa – ja sam to i ranije tražio da bi nam se trebao omogućiti pristup interentu pod uslovom da mi ne aploudujemo nešto, ali da dounlodujemo, to bi svakako trebalo“, rekao je.

A Karadžiću bi trebalo i gledanje tv kanala na srpskom jeziku te hladnjak u ćeliji:

Što se tiče televizije, imali smo dvije televizije iz Bosne – jednu srpsku i jednu muslimansku, sada nemamo nijednu, tako da se nadamo da će i to biti riješeno, mada izgleda da treba da glasamo, pa ako Hrvati ne budu glasali za srpsku televiziju, nećemo je dobiti“.

Govorio je Karadžić i o načinu služenja kazni te kako on kaže “ograničenjima koje imaju pritvorenici”. Tražio je od suca Theodorea Merona da od Vijeća sigurnosti UN-a zahtjeva da se to promijeni. No predsjedatelj suda je jasan:

Vi izgleda mislite da je imam neograničene moći, ali nije tako“.

Podsjećamo, Karadžić je prvostupanjskom presudom, izrečenom 24. ožujka prošle godine, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima te za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Osuđen je na 40 godina zatvora.

I obrana i tužiteljstvo su se žalili. Što sada slijedi?

U Hagu su rijetki slučajevi da se obnavlja kao u žalbi kompletan postupak, obično se donosi samo pravosnažna presuda. Ali kada je riječ o slučaju Radovana Karadžića, ti predmeti su u dosta slučajeva već obrađeni, tako da su tu vrlo malo iznenađenja očekuje“, komentarisao je Denis Džidić iz BIRN-a.

No, iznenađenja su moguća, smatra Karadžićev odvjetnik.

Ne znam što bi to predstavljalo iznenađenje, ali promjena prvostepene odluke, odnosno promena drugostepenog veća naravno da je moguća“, naveo je Luka Petronijević, odvjetnik Radovana Karadžića.

Žrtve pak očekuju doživotnu kaznu zatvora.

Mislim da će biti presuđen doživotno i treba da mu se presudi za sedam bh. općina koji nisu ušli u sam proces, jer genocid nije počinjen samo u Srebrenici, nego i u Prijedoru, Višegradu i u Foči“, rekla je Munira Subašić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

“Sloboda je dragocjena”, kazao je danas bivši predsjednik RS-a. Hoće li je on dočekati biće poznato iduće godine, kada se očekuje izricanje pravomoćne presude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.