Dva su scenarija za referendum o pravosuđu BiH

Vijesti 10. okt 201718:25 > 19:01
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je utvrdio da je RS država. Entitetski predsjednik najavljuje i da će suspendovati odluke Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, a u igri je i dalje referendum o državnom pravosuđu. S druge strane, u SDA osuđuju Dodikove istupe i poručuju da one imaju za cilj da se izjednači agresor i žrtva.

BiH je loše mjesto za Srbe, poručuje dan nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću predsjednik RS Milorad Dodik. Poručuje to iz Mrkonjić Grada – mjesta zločina nad Srbima koji se desio prije 22 godine i za koji niko nije odgovarao.

Zbog svega najavljuje suspenziju odluka Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske.

Treba otpočeti proces u RS prekida rada u BiH, davanja legitimiteta zemlji, Sarajevu, koje ne drži do prava Srba“, naveo je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Presuda Oriću je skandalozna – jasni su i opozicioni srpski političari.

Dragan Čavić sumnja i u korupciju, te poziva istražne organe da provjere da li je bilo zastrašivanja srpskih svjedoka, koji su mijenjali iskaz, te pritisaka na tužioca.

Interesantno zašto su srpske sudije u sudskom vijeću, da su od tri člana, dva Srbina glasala potpuno identično kao sudija Bošnjak. To se ne smije zaboraviti. Vrlo intersantno da gospodin Janjić, mnogi zaboravljaju pritiske kojima je bio izložen, montiranih procese, nema dileme da je proces vođen da ima ovakav ishod, na kriminalan način, od podzemlja kojem upravlja Naser Orić“, istakao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Na izjave iz RS, posebno političkog rukovodstva, reagovala je SDA. Kažu, to su pozivi na flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizaciju prilika u zemlji.

Za SDA je neprihvatljivo saopštavaju na osnovu bilo kakve harange, političke ili medijske, izdejstvovati presudu za ratni zločin.

Ministar bezbijednosti Dragan Mektić ne bi ulazio u politički avanturizam sa Miloradom Dodikom, no i Mektić sumnja da je bilo pritisaka u predmetu Orić.

Svima je poznato da u Podrinju godinama traje pritisak na svjedoke koji se ‘ucjenjuju i kupuju’. Šta je Republički centar učinio da zaštiti te ljude od progona ucjena i kupovine“, naveo je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dok se situacija usložnjava, teče zakonsko vrijeme za održavanje referenduma o sudu i tužilaštvu BiH. Na čelu referendumske komisije je pravnik i SNSD-ov poslanik Željko Mirjanić, koji se ne oglašava.

Dva su scenarija: da 15. novembra bude održan referendum o pravosuđu BiH, ili da ga NSRS suspenduje ili stavi van snage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.