Somun za N1: Turska daje Bosni ljubav, a Srbiji investicije

Vijesti 11. okt 201709:06 > 09:48
N1

Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar za N1 je govorio o posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

“Vidio sam naslov ‘Srbija na nogama’. To će goditi medijima u Turskoj koje kontroliše Vlada. Važno je to za Balkan, Tursku, ali i BiH, da održava dobre odnose posebno u prilikama koje se mijenjaju”, kazao je Somun u uvodu.

Citirao je riječi građana Novog Pazara, kojeg će Erdogan posjetiti danas: “Doček Erdogana u Pazaru, kao da Tito dolazi”.

Suština je sljedeća, tvrdi: “Od Erdogana se očekuju pare, investicije. Pare”.

Somun je kazao da je Erdoganu ekonomija vodilja. “Ekonomija, politika, politički islam. Važno mu je da ojača ekonomiju, i to je uspio za desetak godina vladanja. Ekonomija im je ušla u 17 u svijetu, a bila je pala na nulu”.

Hajrudin Somun kazao je i to da Erdoganova politika ima tri stuba: “Srednji Istok, Kavkaz, odnosno Rusija i Balkan. Dva su uzdrmana. Involvirana je vojno u Srednji Istok, odnosi s Moskvom su čas dobri, čas loši. Balkan je za Tursku od Osmanlija, pogotovo od uspostavljanja Republike, od Ataturka do Erdogana – veoma važan. U današnjim prilikama je nastabilniji od ta tri prostora”.

“Ponavljao sam više puta, i u turskim medijima, zatvorenim, a novinari uhapšeni, da daje Bosni ljubav, a Srbiji investicije. Srbija je stabilnija zemlja nego BiH ili Makedonija. To i dalje stoji. Zbog toga investicije idu u Srbiju. Idu zato što turski kapital zna gdje treba ulagati. Erdogan ih može pratiti. Obećao im je veliki zajam Egzim banke njihove. Znam da su i nama nudili stotine miliona tog kredita, a ništa nije ostvareno”, izavio je Somun.

U odnosima Turske sa Evropom, i EU – Somun je kazao da je jasno poručio da Turskoj više ne treba EU.

“Ali će nastaviti pregovore. Zbog toga im je Balkan važan i posjeta, dobri odnosi sa Rusijom. Godi to i Putinu”, ocijenio je Somun kazavši i to da je Putinov cilj jeste da odmakne neke zemlje NATO saveza i spriječi njegovo proširenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.