Analitičari: Postoji razlog zbog kojeg Turska ulaže u Srbiju

Vijesti 11. okt 201716:48 > 18:12
Reuters/Marko Djurica

Jedna od tema razgovora predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Recepa Erdogana bila je i Bosna i Hercegovina. Naša zemlja često je tema i najviših turskih dužnosnika, koji iskazuju prijateljstvo prema BiH, ali i ističu vodeću ulogu u iznosi investicija. No, da li je to zaista tako?

Turska je prošle godinu uložila 30 miliona maraka u Bosnu i Hercegovinu. U prvih šest mjeseci 2017. turska ulaganja su iznosila 14 miliona.

Premda turski dužnosnici često ističu Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku državu, te da Turska ulaže značajna sredstva u BiH, službeni podaci ih demantiraju. Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija, Turska nije ni među deset najvećih stranih investitora u BiH.

Tačnije, nalazi se na 11 mjestu sa ukupno 390 miliona maraka, što čini tri posto ukupnih stranih investicija u BiH. Koliko ima turskih kompanija u BiH nema službenog podatka, ali nadležne institucije ističu nekoliko najznačajnijih turskih ulaganja.

 To su Natron-Hajat iz Maglaja, Soda Lukavac, te Turkish Ziraat Bank Sarajevo. Poređenja radi, u Srbiji posluje 70 turskih kompanija, vrijednih oko 220 miliona maraka. Upućeni kažu da Turska Bosni i Hercegovini daje ljubav, a Srbiji investicije. A i za to, kažu, postoji opravdan razlog.

“Srbija je stabilnija zemlja od Bosne i Hercegovine, to je razlog. Jer turski kapital zna gdje treba ulagati”, kaže analitičar Hajrudin Somun.

Ponekad problem leži i u samoj BiH, kao što je to primjer sa najavljenom izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo. Tuska je spremna da sufinancira ovaj projekat, ali se entiteti u BiH ne mogu dogovoriti oko trase.

“Mi u BiH još nemamo taj dogovor. Postoje dvije moguće rute, jedna je preko Višegrada, a druga bi išla preko Tuzle i Bijeljine, pa dalje do Beograda”, navodi Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Slična je situacija bila i sa izvozom mesa u Tursku. U nekoliko navrata je taj proces usporavan upravo zbog problema na domaćem terenu. U skladu s tim iz godine u godinu varira obim vanjskotrgovinske razmjene. U prvih osam mjeseci ove godine, BiH je u tursku izvezla robe u vrijednosti od 250 miliona maraka, a uvezla 400 miliona. Istovremeno, u 2016. godini izvoz je iznosio 400 miliona, a uvoz iz Turske nešto manje do 600 miliona maraka.

Baš kao sada u Srbiju, turski predsjednik dolazio je u Sarajevo u maju 2015. godine, sa brojnim privrednicima i ministrima. Tada je potpisano i pet sporazuma i memoranduma. Jasno je poručeno da će saradnja dvije zemlje biti intenzivirana.

“Zajedno sa biznismenima koji su u našoj pratnji, učinićemo konkretne korake na svim poljima”, kazao je Recep Tajip Erdogan (20. 5. 2015.).

No, službeni podaci govore drugačije u odnosu na intenzitet izjava ljubavi Turske prema Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.