Javni sektor za dvije sekunde potroši jednu prosječnu platu

N1

Na jednom od gradskih trgova, Sarajlije je danas dočekala nesvakidašnja pojava. Gomila novčanica od 200 KM, ukupne vrijednosti 40.953.600 maraka. Toliko, za samo jedan dan, iz budžetskih sredstava bude utrošeno za potrebe javnog sektora. Godišnje ta cifra dostiže gotovo 15 milijardi KM.

U centru glavnog grada Bosne i Hercegovine hrpa od 40 miliona KM. Novčanice su lažne i ilustruju dnevnu potrošnju javnog sektora u Bosni i Hercegovini. Riječ je o budžetskom novcu različitih nivoa vlasti. Iz Fondacije CPI poručuju da trebamo postati svjesni da je to je novac građana.

“Kao što smo odgovorni sa svoj kućni budžet i raspodjeljujemo naša kućna sredstva, tako smo isto odgovorni i za državni budžet, budući da ga mi i punimo. Kada uđemo u opštinu i kada smo sa nekim administrativnim radnicima, mi moramo znati da smo mi ti koji tim administrativnim radnicima dajemo platu. A ne da ih stavljamo na neki tron, gdje smo mi u njihovoj službi i molimo da nam se nešto završi”, poručuje Emina Gljiva, Fondacija CPI.

U jednoj sekundi, javni sektor u BiH potroši oko 450 KM, a ovako izgleda količina novca koja se potroški za samo jedan. To je novac koji se uglavnom prikuplja iz poreza koje plaćaju građani BiH, a sami građani kažu kako se taj novac najmanje troši za zadovoljenje njihovih potreba.

ANKETA:
– Stranke troše novac kako njima odgovara. Narod je u autu što se tiče te relacije.
– To se krade, to se luksuzira, to se otima. To se stavlja u kase, a narod nek gladnuje, nek bjedni. Ja sa 200 KM živim.
– Te pare političari troše na skupa auta, na provode, na ručkove, na svoje privatne živote. Prave sebi luksuzne hotele, vile. (Šta od toga ostaje građanima?) Ma ništa, samo da plaču.

Učešće građana u kreiranju budžeta, namjeni sredstava ali i kontroli potrošnje budžetskog novca je minimalna, gotovo zanemariva, tvrde u CPI Fondaciji, koja već gotovo deceniju analizira domaće budžete. Građane žele ohrabriti da više koriste svoje pravo da utječu na raspodjelu novca koji sami odvajaju za različite budžete.

“Svaka općina ima svoj budžet, svaki grad, svaki kanton ima svoj budžet. Ti se budžeti objavljuju, postoje rasprave o usvajanju budžeta. Ne treba im biti svejedno. Sljedeće godine kad opet budu izbori, trebaju obratiti pažnju na to ko je kako upravljao novcem, a ne samo ko im je simpatičniji ili manje simpatičan”, kaže Zoran Ivančić, Fondacija CPI.

Javni sektor za dvije sekunde potroši jednu prosječnu platu u Bosni i Hercegovini, a da bi prosječna penzija bila potrošena nije potrebna niti jedna sekunda. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.