Borenović: Vlast RS obustavila rad Glavne službe za reviziju

Vijesti 12. okt 201715:04 > 15:08
N1

Za svaku je osudu stanje u koju je dovedena Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj (RS) koja je potpuno paralisana u svom radu neodgovornim i nezakonitim ponašanjem vladajuće koalicije u RS-u - ocijenio je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Borenović je ponovio stav da je sjednica Narodne skupštine RS-a, održana 13.septembra, kada je razriješen dužnosti glavni revizor RS-a Duško Šnjegota i njegov zemjenik, nelegalna, nelegitimna i nasilna te da vlast pokazala da ih ne interesuju institucije koje treba da čuvaju zakonitost rada u RS-u.

Odluka o razrješenju ruvodstva Glavne službe za reviziju je, podsjeća, stupila na snagu i javne račune u RS-u više niko ne kontroliše.

Vladajuće strane su tada ukinule Glavnu službu za reviziju, posljednju instituciju u RS-u koja je koliko-toliko čuvala nezavisan rad u obavljanju revizije javnih računa Vlade i ministarstava. Bezakonje je, nažalost, nešto što radi vladajuća koalicija u RS-u, sada i kroz obustavu rada Glavne službe za reviziju, a nakon što su uništene tri banke i ‘Robne rezerve’, javna preduzeća dovedena u gubitke i pred stečaj“, upozorio je Borenović.

Stoga su, kaže, opravdani zahtjevi opozicije da se vrati dignitet i dostojanstvo u radu Narodne skupštine RS-a koju je Glavna služba za reviziju trebalo da izvještava o tome da li vladina tijela, javne institucije i organizacije troše javni novac efikasno, ekonomično i zakonito.

U skladu s tim našim zahtjevima ćemo djelovati i naredne sedmice, na zasjedanju Narodne skupštine RS-a“, zaključio je Borenović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.