Dodik zakazao sastanak povodom presude Oriću

Vijesti 13. okt 201714:21 > 14:23
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zakazao je za sutra u Banjaluci konsultativni sastanak povodom odluke Suda BiH da Nasera Orića oslobodi optužbe za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Sastanak će biti održan u Palati u Banjaluci, sa početkom u 11.00 sati, najavljeno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare.

Sud BiH oslobodio je prvostepeno komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na srebreničkom području 1992. godine.

Ranije je objavljeno da je na Dodikovom spisku pozvanih ukupno 30 osoba.

Predsjednik RS je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a, te predstavnike tog bh. entiteta u institucijama BiH.

Poziv na sastanak upućen je boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS-u te Centru Vlade RS-a za istraživanje rata, ali i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.