Istražujemo: Što nakon zatvaranja suda u Haagu

Vijesti 13. okt 201717:51 > 19:15
N1

Haški sud ulazi u samu završnicu svoga rada. U studenom se očekuju posljednje dvije presude - u slučaju Prlić drugostupanjska presud bit će izrečena 29. studenog, a još se čeka točan datum izricanja prvostupanjske presude u slučaju Ratko Mladić za kojeg je i Srbija nedavno dala garancije za puštanje na slobodu zbog liječenja.

24 godina nakon osnivanja, ostala su još samo dva mjeseca do trenutka kada će Haški sud zauvijek zatvoriti svoja vrata. U skoro dva i pol desetljeća pred ovom institucijom osnovanom od strane UN-a optužena je 161 osoba, 83 su osuđene.

Devetnestog prosinca Haški sud će zauvijek zatvoriti svoja vrata. Presude Prlići i Mladiću bit će pečat sudovanja ove institucije, suda koji je zauvijek promjenio sliku međunarodnog humanitarnog prava.

Bivši predsjednik ovoga suda i sadašnji sudac Fausto Pocar iz Sarajeva poručuje: kada se sve zbroji i oduzme i kada se uzmu u obzir sve okolnosti i ograničenja tijekom rada, dokazima i argumentima Tužiteljstva – Haški sud kvalitetno je odradio svoj posao.

“U generalnom smislu veliki dio predmeta koji su rađeni pred sudom, dobrim dijelom pravda na neki način zadovoljena s aspekta žrtava”, kaže Pocar, sudac MKSJ-a.

U radu ovoga suda, 17 godina kao branjenik sudjelovao je i sarajevski odvjetnik Fahrudin Ibrišimović. Sada na kraju, kada se crta podvuče, tvrdi, cilj ovoga suda je postignut.

“Mislim da je sreća da je ovaj sud postojao 25 godina jer je pokazao da nema nedodirljivih i neka prevencija jer nije lako živjeti pod pritiskom da ćete otići u Haag, a da ga nije bilo veliki broj ljudi ne bi izašao pred lice pravde”, tvrdi Ibrišimović.

Oni najodgovorni su izvedeni pred lice pravde. No nakon 24 godine rada – je li ovaj sud doprinjeo pomirenju u regiji, i što nakon što ovaj sud stavi točku na i u svom djelovanju?!

“Što se tiče struke, došli smo do saznanja da se ovdje ne radi o pomirenju i da to nije jednostavano i to su shvatitli na sudu. Mislim da je strašno važno reći da je taj sud pokrenuo suđenja u nacionalnim zakonodavstvima i  mi kao građani se moramo pobriniti da se to nastavi i da osumnjičeni za zločine slobodno ne šetaju i da se patnja žrtava ne zaboravi”, poručuje Iva Vukušić, istraživačica Haškog suda, s Univerziteta u Utrechtu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.