Buroj Ozone: Pompezno najavljivan projekat u fazi mirovanja

Vijesti 14. okt 201715:23 > 20:54
N1

Vile, hoteli, međunarodna bolnica, tržni centar, restorani, fontane, parkovi i žičara - sve to trebalo bi činiti Buroj Ozone - kako ga nazivaju evropskim Dubaijem. Ovaj grad iz snova - sanjaju još uvijek potencijalni kupci nekretnina, koji svoje vile već mogu rezervisati.

Pompezno najavljivani turistički grad Buroj Ozone u koji je u prvoj fazi gradnje, u prve dvije godine, trebalo biti uloženo 930 miliona eura – danas godinu dana nakon polaganja kamena temeljca izgleda ovako: Poneka mašina i šest započetih objekata nalazi se na zemljištu projekta vrijednog 4,5 milijardi.

Zašto je projekat u fazi mirovanja pitanje je vrijedno pomenutih miliona. Uprkos brojnim pozivima i mailovima upućenim i kompaniji Buroj International, ali i opštini Trnovo – odgovor nismo dobili.

A brojna su pitanja – da li je investitor podnio zahtjev za gradnju, da li je opština izdala sve potrebne dozvole i završila svoj dio posla, da li postoje garancije investitora da će projekta završiti, kao i šta je razlog pomjeranja rokova isplate zemljišta i da li su to administrativne barijere. Slična pitanja su bez odgovora ostala i revizorima koji na finansijski izvještaj opštine za 2016. godinu nisu mogli dati pozitivno mišljenje.

U izvještaju objavljenom u septembru ove godine, za 2016. godinu navodi se da je firma Buroj uplatila tek 50.000 KM za zemljište, te da su prethodno postavljeni rokovi za isplatu zemljišta opštini pomjereni, uprkos činjenici da revizori na uvid nisu imali dokaz o vanrednim okolnostima koje su nastupile.

“Prema Aneksu ugovora ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.989.270KM, kupac će isplatiti na depozitni račun prodavca na način da će iznos od 629.757 KM, što sa ‘kaparom’ čini trećinu kupoprodajne cijene isplatiti najkasnije do 30.10.2017. godine, a ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.359.513 KM najkasnije do 30.11.2017. godine.”

I dok se rokovi približavaju – da investitor nije odustao od projekta tvrde u Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH.

“Moja lična komunikacija bila je prije mjesec i po dana. Dakle, i tu je bilo razgovora i o daljim aktivnostima i oni su nas uvjeravali da će nastaviti sa ovim projektom i da se u tom dijelu ništa nije promijenilo, i da u principu projekti ovakve vrste traže vrijeme, kako zbog administrativnih procedura, tako i zbog procedura koje sam investitor ima”, izjavila je Maida Bećirović, sekretar FIPA-e.

O određenim adminstrativnim poteškoćama ranije, u maju ove godine govorio je gostujući u našem programu vlasnik kompanije Buroj Ismail Ahmad.

“Sporost administracije i suda uzme više vremena nego što je potrebno. Mi smo čak pokušali da pridobijemo i veći broj investitora iz svijeta. Nama je bio cilj da počnemo sa gradnjom, ali smo se susreli s tim problemom koji odgađa početak ostalih radova”.

Hoće li projekat čekati bolje dane, bolji politički momenat? Ili preciznije predizbornu kampanju, baš kao što je polaganje kamena temeljca najavljeno za 2015., čekalo 19. septembar 2016. godine – predizbornu kampanju za lokalne izbore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.