Izborni zakon: Odugovlačenjem učvrstiti vlastite pozicije

Vijesti 14. okt 201718:01 > 19:09
N1

Centralna izborna komisija BiH u maju će raspisati Opšte izbore 2018. godine, bez obzira na to da li će Izborni zakon biti izmijenjen ili ne.

HDZ-ov prijedlog usvojen je u Domu naroda, ali nikada nije dospio do Predstavničkog. S druge strane, SDA više od pola godine najavljuje svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona – no niko ga do sada nije vidio. Ponovo su krenule priče o izboru članova Predsjedništva u Parlamentu – međutim, od toga po svemu sudeći neće biti ništa.

Za SDA i HDZ je prihvatljiv izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kroz parlamentarno glasanje. No, SDA je stava da konačnu riječ ima Predstavnički dom. HDZ preferira dominaciju Doma naroda. SDA ne želi asimetrična rješenje. Dakle, da se u Parlamentu biraju samo članovi Predsjedništva iz Federacije – Bošnjak i Hrvat – zahtjevaju da isti slučaj bude i sa srpskim članom. No, u Republici Srpskoj pristaju samo na opciju da člana Predsjedništva biraju građani.

“Nama je bitno da izbor u RS ostane neposredan, direktan to je jedna vrlo, vrlo važna karakteristika i jedna čvrsta garancija dalje demokratizacije i snažnog izražaja demkratske RS u okviru BiH”, izjavio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Stoga su u SDA svjesni da dogovora o indirektnom izboru članova Predsjedništva, nema: “Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji direktan izbor. U ovom momentu očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava.”

No, kako implementirati buduće izborne rezltate s postojećim Izbornim zakonom koji je pred Ustavnim sudom BiH osporen u više stavki? HDZ-ov prijedlog dobio je nakon raznih opstrukcija, podršku u Domu naroda – no već neko vrijeme ne stiže pred poslanike. Razlog bi mogao biti taj što su u HDZ-u svjesni da Prijedlog neće dobiti podršku. SDA mu se najviše protivi zbog načina izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH. S druge strane – iako su nebrojeno puta najavili – niko iz SDA ne izlazi s prijedlogom sačinjenim unutar njihovih redova.

“Ja mislim u osnovi da oni niti imaju prijedlog niti ga žele dostaviti, da je ovo kupovina vremena najbolji način da to demantiraju je kad se otvori rasprava o Izbornom zakonu u Zastupničkom domu i da predstavnici iznesu svoj stav na Prijedlog koji već stoji u proceduri”, stav je Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH (HDZ):

U parlamentarnim krugovima već se govori i o tome kako HDZ namjerno odugovlači poslati Prijedlog izmjena Zakona – jer ima drugu strategiju.

“Sve što oni predlažu zapravo predlažu da ne bude usvojeno i da do izborne kampanje dođemo bez izmjena Izbornog zakona kako bi se izbori ipak održali. A ko bi tumačio izborne rezultate i ko bi dodjeljivao izborne mandate to je sada predmet špekulacija u političkim krugovima, a govori se o tome da i na to pitanje SNSD i HDZ imaju odgovor. Često se spominje i Centralna izborna komisija koja bi mogla odigrati ulogu u korist pojedinih stranaka”, naveo je Saša Magazinović iz SDP-a.

Nakon što je Ustavni sud BiH djelimično usvojio Apelaciju Bože Ljubića, te neustavnim proglasio određene stavke koje se tiču izbora delegata u Dom naroda Federacije – te nespremnosti politike da sprovede nova zakonska rješenja – i nevladin sektor se plaši predstojećih izbora.

“Dolazimo u situaciju da se neće moći po mom mišljenju konstituisati Dom naroda kako u Federaciji tako i Dom naroda u Parlamentarnoj skupštini. Mora se iznaći rješenje jer mi ne smijemo sebi dozvoliti i kao građani i treba da vršimo pritisak na to da dođe do nemogućnosti implementacije izbornih rezultata. Onda ćemo imati apsolutnu blokadu”, izjavio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odobra Koalicije Pod lupom.

Ipak, ne bi bio prvi put da politika ne ispoštuje odluke Ustavnog suda. Jasno je zbog čega svaka stranka u ovom procesu vuče isključivo na svoju stranu, i nije spremna na kompromis – svi pokušavaju izmjenama što više učvrstiti vlastite pozicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.