15 šlepera pomoći iz BiH krenulo na put ka Siriji

Vijesti 14. okt 201718:49 > 18:52
N1

Hiljade izbjeglica svakodnevno napušta Siriju u kojoj bjesni rat. Traže mir za svoje porodice. Veliki broj izbjeglica nalazi se u kampovima i šatorskim naseljima na sirijsko-turskoj granici. Iz Bosne i Hercegovine danas je otišao novi konvoj humanitarne pomoći, namijenjen ovim ljudima.

Petnaest šlepera u kojima se nalazi humanitarna pomoć spremni su za polazak. U njima se nalaze brašno, ulje, tjestenina, i higijenski proizvodi namijenjeni sirijskim izbjeglicama. Dvosedmičnu akciju prikupljanja pomoći predvodila je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Enes efendija Ljevaković, sarajevski muftija je kazao: “Ovim smo pokazali našu solidarnost sa narodom Sirije koji više godine proživljava teške trenutke. Nešto slično smo i mi preživjeli ovdje devedestih godina, i znamo šta znači biti prognanik i napustiti svoje ognjište. Zima se približava i nadamo se da će ova humanitarna pomoć biti od koristi tim ljudima. Posebno velikom broju djece, žena, bolesnika ranjenika, koji žive u šatorima, u teškim uslovima.”

Ovo je peti konvoj koji iz Bosne i Hercegovine kreće na put na sirijsko-tursku granicu. Kroz dosadašnje akcije, prikupljeno je 1280 tona humanitarne pomoći.

Detaljnije u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.