BiH i Austrija: Partnerstvo, prijateljstvo i poneki skandal

Vijesti 15. okt 201717:19 > 19:35
N1

Austrija je najveći poslijeratni investitor u BiH, te zagovarač evropskog puta države, kazao je Martin Pammer, austrijski ambasador u BiH.

Bilateralni odnosi dvije zemlje godinama su stabilni. Osim, kako su mnogi nazvali, šovinističkih izjava, ministra vanjskih poslova Sebastina Kurza, kako se ženama u Sarajevu plaća kako bi pokrivale tijela – većih diplomatskih skandala nije bilo.

Od 1994. do kraja 2016. – država koja je najviše investirala u Bosnu i Hercegovinu je upravo, Austrija. 1,3 milijarde eura. Prema posljednjim podacima Trgovniskog odjela Ambasade Austrije – blizu 200 kompanija iz ove države posluje unutar BiH.

Jedna trećina njih investirala je u proizvodnju. Trgovinska saradnja dvije zemlje u 2016. pozitivna je, odnosno u suficitu od 127 miliona eura. Iz Bosne i Hercegovine za Austriju, pretežno se izvoze industrijski proizvodi. Veze dvije zemlje historijske su i neraskidive.

“To je dio zajedničke prošlosti koji i danas ima svoje prisustvo što se tiče kulture, arhitekture. Sve što je vezano za prošlost. Svi koji se bave time vide da je to neki most između nas”, kazao je Martin pammer, austrijski ambasador u BiH.

Posebna pažnju u bilateralnim odnosima, posvećena je kulturi i obrazovanju. Austriju i Bosnu i Hercegovinu spaja dugogodišnje usko partnerstvo i prijateljstvo.

Sada je vrijeme da jedni druge još bolje upoznamo, kazao je tokom jedne od posjeta Bosni i Hercegovini, austrijski ministar diplomatije, Sebastian Kurz – mjesec dana nakon što je u Beču upriličeno otvaranje Godine kulture dvije zemlje.

Godinu dana nakon – građani Sarajeva u obnovljenoj Vijećnici uživali su i u prvom Austrijskom balu. Saradnja na polju obrazovanja je neupitna – oko 200 hiljada Bosanaca i Hercegovaca živi, radi ili studira širom Austrije. Sam ministar vanjskih poslova, Kurz, u nekoliko navrata proteklih godina, posjetio je BiH – izrazivši želju za napretkom na EU putu.

“Postoji nužnost da ono što se u kontekstu reformske agende i nove evropske inicijative očekuje, da se to uradi što je moguće prije”, kazao je Kurz 18. maja 2015. godine.

No, Kurz je nedavno bio u centru diplomatskog skandala, nakon izjava o tome kako se ženama u Sarajevu i Prištini plaća, kako bi se pokrivale, te na taj način mijenjale slike gradova. Kurz je bio na udaru kritika kako Islamske, ali i većeg dijela političke zajednice unutar BiH. Mnogi su ga okarakterisali islamofobom.

“Mi ne smatramo BiH prijetnjom što se tiče razvoja islamizma ili vehabizma ali naravno moramo mi i BiH dobro držati ova pitanja, ovu prijetnju koja na neki način postoji. Ima ljudi koji se vraćajuiz ratnog područja u Siriji i dalje, naše službe jako dobro sarađuju”, riječi su Pammera.

Bez obzira na politička preslagivanja u samoj Austriji, ambasador Pammer tvrdi, kako ova zemlja neće promijeniti vanjsku politiku – želja je da Bosna i Hercegovina kao cjelovita, suverena država postane članicom Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.