Džihić: U BiH se dolazi do stanja permanentne agonije

Vijesti 16. okt 201709:30 > 10:01
N1

Iz Beča se u Novi dan javio Vedran Džihić, predavač s Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan, gdje je komentarisao parlamentarne izbore u Austriji.

Podsjetimo, Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, pokazali su to sinoć privremeni rezultati izbora. Iako je radikalno desna Slobodnjačka stranka Austrije pala na treće mjesto u odnosu na raniji rezultat, vjeruje se da će zemljom sljedeće četiri godine vladati koalicija narodnjaka i slobodnjaka, na čelu koje će biti kancelar Kurz. Obraćajući se pristašama u svom stožeru Kurz je poručio kako njega i stranku ovi izbori “obavezuju na promjene te da on s velikom poniznošću prihvaća zadaću koja mu je data”.

O pobjedi Kurza Džihić je za N1 rekao kako je to očekivan rezultat jer su istraživanja javnog mnijenja pokazala da se Kurz uspio pokazati kao neko ko “štiti” Austriju od izbjeglica i stranaca.

Upitali smo ga da li su izbjeglice uticale na demografiju Austrije a on je odgovorio: “Strah je često jedan relativan fenomen. U Austriju jeste došlo 100.000 ljudi od 2015. godine do danas a isto tako su dolazili i 90-ih sa prostora bivše Jugoslavije, tako da to nije ništa novo. Usudio bih se da tvrdim da nije došlo do totalne promjene stanovništva kako neki kažu. Vidjeli smo dosta tzv. politike straha. Podsjetimo se kako je u Mađarskoj na vrhuncu izbjegličke krize postojala uzrečica da se tamo vidjelo više neidentificiranih letećih objekata nego izbjeglice, dakle nemaju kontakte sa izbjeglicama, to je priča koja je narasala“.

Džihić je za N1 govorio i o odnosu Austrije prema građanima BiH.

Građani BiH u Austriji važe kao dobro integrisani, a većina njih je uzela i državljanstvo Austrije i za njih se veže teza da su tzv. pozitivni migranti“, rekao je.

Na pitanje gdje je najveći angažman bh. građana je kazao: “Angažman bh. državljana u političkoj sceni u Parlamentu je do sada bio nepostojeći, za razliku od Njemačke. Dakle, politički život je dominiran od strane Austrijanaca. U svim drugim sferama imamo državljana BiH – u ekonomiji, menadžerstvu, obrazovnim institucijama, a odnedavno imamo i političkih kandidata u strankama“.

Kazao nam je i ko je Sebastian Kurz.

Glavna odlika Kurza je ta da je gotovo cijeli život proveo u politici. U strukture Mlade narodne stranke je ušao sa 15 godina i kao veoma mlad je prepoznat kao retorički talenat i kao neko ko je popularan i spreman da se upusti u nove tehnologije, nove načine obraćanja biračima. Započeo je studij prava, ali ga je prekinuo zbog političke karijere. Kao najmlađi ministar vanjskih poslova koristio je da diktira neke unutarnjopolitičke teme na njemu svojstven način, a to je bila prvenstveno izbjeglička kriza. Pozicionirao se kao čovjek koji zauzima rigidan stav prema izbjeglicama i koji govori da je spreman da donese promjene, no mi ne znamo šta te promjene mogu da znače“, komentarisao je.

Istakao je i kako je većina stanovništva iz BiH u Austriji glasalo za Socijaldemokratsku stranku, a prokomentarisao je i izjavu Kurza da se “u Sarajevu ili Prištini ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”.

Evidentno je da je izjava Kurza o nošenju marama bila izrečena samo u kontekstu unutarnjopolitičke debate i bitke za izbore pošto je Kurc nastupio s jakom antiislamističkom kampanjom. To je dokaz njegove ignorancije i nepoznavanja prilika u BiH i Kosovu i neumjesno je za njega da u takvom kontekstu koristi takvu izjavu koja ‘ne pije vode’“, naglasio je Džihić u Novom danu.

Kazao je kako i u Austriji političari prije izbora mnogo toga obećavaju, kao i u našoj državi, kao i da u toj zemlji važi uzrečica da poslije izbora politički život počinje nanovo. “To je jedan panevropski i transatlanski trend koji je sličan i u Austriji i BiH“, rekao je.

Osvrnuo se i na situaciju u BiH te istakao: “Čini mi se da je situacija u BiH slična onoj gdje se sve iz dana u dan, kao u filmu, iznova ponavlja. Ista je politika a rezultat je jednak nuli za građane BiH. Prisutna je lakrdija oko završavanja Upitnika, pojačane su tenzije u predizbornoj kampanji i borbi između Federacije BiH i RS i čini mi se da se godinu dana pred izbore BiH nalazi u situaciju gdje se ništa ne može dogoditi. Dolazi se do stanja permanentne agonije“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.