NSRS sutra o vojnoj neutralnosti Republike Srpske

Vijesti 16. okt 201712:03 > 12:05
N1

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) trebalo bi da sutra razmatraju Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta.

U tom dokumentu, koji su pripremili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K-a, se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

Svi organi i institucije RS-a bit će obavezni da provode ovu rezoluciju, a svako suprotno postupanje bit će sankcionisano u skladu sa zakonom.

Da poštuju rezoliciju bit će obavezni i predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine, a, ukoliko ova rezolucija bude usvojena, prethodno doneseni akti Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Na predloženom dnevnom redu su izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidiranog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a za 2016. te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2017.

Međutim, RS od 12. oktobra nema glavnog revizora, niti njegovog zamjenika, jer su na sjednici 13. septembra Duško Šnjegota i Darko Pejić razriješeni tih dužnosti i nije poznato ko će poslanicima obrazložiti pomenuta dokumenta, niti kako će se prevazići postojeći problem u rukovodstvu Glavne službe revizije.

Za raspravu na ovom trodnevnom skupštinskom zasjedanju, između ostalog, predložen je i Vladin Konsolidirani izvještaj o izvršenju Budžeta za prvo polugodište, kao i opozciona Interpelacija za razmatranje Ekonomske politike Vlade RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.