"Bosanci i Hercegovci i u Austriji su pozitivni migranti"

Vijesti 16. okt 201716:12 > 19:27
N1

Iz BiH čestitke predsjedniku Austrijske narodne stranke Sebastianu Kurzu na pobjedi na izborima u Austriji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić iznijeli su uvjeravanja da će saradnja dvije zemlje biti nastavljena i produbljena. Može li doći do zaokreta u vanjskoj politici Austrije prema BiH?

Procjenjuje se da je oko 200 hiljada Bosanaca i Hercegovaca u Austriji. Kako će se rezultati izbora odraziti na njih obzirom na anti-migrantske poruke koje su se mogle čuti u Austriji uoči izbora.

“Odnos prema građanima BiH se neće mijenjati. Ja mislim da će ostati isti. Oni važe kao dobro integrisani. Većina njih su već uzeli državljanstvo Austrije. Imajući u vidu istorijske veze, drugačiju političku klimu koja je vladala 90-ih godina, a i samu činjenicu da je većina uspjela da se dobro integriše u ovoj zemlji – čini mi se da stvara od bh populacije jednu grupu pozitivnih migranata”, ocijenio je Vedran Džihić, direktor Centra za napredne studije Jugoistočne Evrope

Profesor univerziteta u Grazu i dobar poznavalac prilika na Balkanu Florian Biber kaže da je najizvjesnija desno orjentirana koalcija – ona Narodne i Slobodarske partije. Vanjsku politiku bi moglo, tvrdi, diktirati i to kome će pripasti resor ministarstva vanjskih poslova. Biber ipak ne očekuje veće promjene ali podsjeća i na dobre odnose Slobodarske partije s Miloradom Dodikom, njhovu podršku Republici Srpskoj te, kako tvrdi, čak i raspadu BiH.

“Ja ne vidim da možemo da očekujemo jednu drastičnu promjenu. Austrijska politika će se više orijentisat na unutrašnje probleme, manje prema Balkanu”.

Ideje Milorada Dodika neće imati podršku zvaničnog Beča, niti će biti zaokreta u vanjskoj politici prema BiH poručuje ambasador Austrije u BiH.

“Vanjska politika će biti ista. Ja sam se više puta uvjeravao u Beču. Naša želja je da BiH kao jedinstvena, cjelovita, suverena država će jedan dan biti u EU”.

Inače, ocjene su da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri. Austrija je i najveći investitor u našoj zemlji. Prema ukupnim ulaganjima od 1994. do decembra 2016, zemlja koja je investirala najviše u BiH je upravo Austrija sa 1.3 milijarde eura, zatim slijede Hrvatska i Srbija sa po 1.1 milijardi eura i Slovenija sa 486 miliona eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.