I ovo je BiH: Još jedna općina "dobila more"

Vijesti 16. okt 201717:54 > 18:18
N1

Salinizacija čapljinske doline godinama predstavlja problem poljoprivrednicima na ovom području jer se direktno odražava na poljoprivrednu proizvodnju.

Kod većeg prisustva soli, poroizvođači kažu mnoge kulture nastradaju, na primjer – paprika, koju najviše proizvode, ne trpi nimalo zaslanjenja. A posljednjih godina na ovom području, tvrde, sve slabije uspijeva.

Prihvatljiva slanost vode je 1,0 posto, a u Čapljini ona iznosi i do 3,5 posto. A upravo zbog slane vode, Čapljina je kažu mještani u šali postala druga općina u BiH koja je dobila more.

“Ona nije još izrazita u voćarskoj proizvodnji koja se događa na otvorenom , a u plastenicima i plasteničkoj proizvodnji već primjetimo neke negativne posljedice”, naveo je Marko Matić, proizvođač.

Kako bi svojim kooperantima ukazali na ovaj problem stalno mjerenje saliniteta počeli su u Poljoprivrednoj zadruzi „Matica“ .

“Po nama glavni problem su Gornji horizonti, slab je dotok vode u Bregavu, Neretvu, znači slana voda iz mora dopire ovamo uzvodno ide sve više i više”, ocijenio je Vlatko Maslać iz Poljoprivredne zadruge Matica.

A da je projekat Gornji horizonti u bh. entitetu Republika Srpska, jedan od glavnih uzroka smatraju i stručnjaci. Tvrde problem će vremenom biti sve veći, a u opasnosti su u budućnosti rijeke Buna, Bregava, Trebižat.

“Manifestoovat će se na puno toga, ne trebamo zaboraviti da u donjem dijelu rijeke Neretve imamo vrlo ozbiljne komplekse parkove prirode kakvo je Hutovo blato, već desetak se godina pokušava ukazati na pogubnost određenih radnji”, izjavio je Ahmed Džubur.

U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora tvrde problem je to koji je karakterističan za sva ušća rijeka u more gdje slana voda prodire kroz donje slojeve i formira klin prema uzvodnom dijelu.

“U Nacrtu Plana upravljanja vodama za vodno područje Jadranskog mora, koji je u finalnoj fazi usvajanja, predviđene su određene aktivnosti i dodatna istraživanja u cilju definiranja mjera za ublažavanje pojave saliniteta u površinskim i podzemnim vodama u području donjeg toka rijeke Neretve”, navodi se.

Zabrinuti poljoprivrednici traže da se rade detaljne anlize. Iako je u pitanju dugogodišnji problem, kažu pitanje je dana kada će zbog slane vode biti primorani obustaviti proizvodnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.