Burno uoči sjednice NSRS: Nekom 'zdravo', nekom 'doviđenja'

Vijesti 16. okt 201722:21 > 22:24
N1

Opozicija u Republici Srpskoj želi dopuniti dnevni red Narodne skupštine sa tri tačke.

Razmatranje dešavanja sa prošle sjednice i angažovanje policije na 21.sjednici koja je prekidana više puta, za opoziciju je prvi uslov za nastavak rada.

“Prema tome, nema 22. sjednice niti razmatranja bilo čega dok se ne vratimo na 21.”, kazao je Adam Šukalo iz Kluba poslanika PDP-a.

Šukalo tvrdi da stenogram sa prošle sjednice ne bilježi mjere udaljenja sa sjednice koje su prema riječima predsjednika parlamenta Nedjeljka Čubrilovića razlog zašto opoziciji nije dozvoljeno da prisustvuje prošlom zasjedanju – u maloj sali.

Opozicija traži pravni lijek kako bi odluke sa prošle sjednice stavila van snage, uključujući i onu o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote. Što je drugi uslov.

Ako se ta tačka ne stavi van snage sutra, poručuju iz NDP-a sporni Šnjegotin izvještaj treba skinuti s dnevnog reda – jer nema ko da ga izloži.

“Ukoliko to ne uradi vladajuća struktura onda je to silovanje Zakona i mi ćemo tada blokirati rad skupštine”, naveo je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a.

Rezolucija o strateškim ciljevima RS za narednih pet godina koja se tiče vojne neutralnosti prijedlog je opozicije za dnevni red i uslov broj 3. No, ranije su SNSD, SP, SDS već uputili Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

Iz vladajuće stranke već danas jasno “ne” opozicionim zahtjevima. Kažu, kasno su ih poslali.

“Oni idu na blokadu makar mi legli pa se valjali ovdje u NSRS. Ali moram ih razočarati, i prije kolegija sutra, nema od toga ništa”, izjavio je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Višković kaže da namjera opozicije da opstruiše rad neće proći. S druge strane opozicioni poslanik Milanko Mihajlica optužuje za blokade vladajuće – i to zbog prekida sjednice odbora za bezbijednost koju su napustili SNSD-ovci zbog:

“Nismo imali ministra danas na sjednicei. Nema?! Doviđenja, zdravo”, riječi su Drage Kalabića, člana Odbora za bezbijednost NSRS.

Kome će sutra biti zdravo, a kome doviđenja, hoće li se sjednica održati u maloj ili velikoj sali, sa ili bez opozicije, sa jednom ili dvije Rezolucije?

Niko ne zna na koji način će teći sutrašnja sjednica, hoće li biti eventualnih blokada, kako će se ponašati vladajući, a kako opozicija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.