Hrvati ne dolaze na vanrednu sjednicu Skupštine HNK

Vijesti 17. okt 201708:05 > 08:07
Skupština HNK

Klub Hrvata najavio je da neće doći na današnju vanrednu sjednicu Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj je planirana rasprava o amandmanu na kantonalni Ustav kojim bi bila obezbijeđena konstitutivnost Srba u tom kantonu.

Na prošloj sjednici ovaj amandman, čiji je predlagač zamjenik predsjednika kantonalne Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP) nije uvršten ni na dnevni red zbog protivljenja hrvatskih poslanika iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Nakon toga, SDP je inicirao vanrednu sjednicu koja je zakazana na zahtjev 12 poslanika.

Iz Kluba Hrvata su saopštili da je riječ “o licemjernoj inicijativi SDP-a koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao šta misli o konstitutivnosti naroda u BiH”.

“Politička manipulacija SDP-a za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona nije imala za cilj promjene Ustava već borbu za glasače i polarizaciju odnosa u kantonalnoj Skupštini i šire”, naveli su iz Kluba Hrvata.

Oni ističu da su za konstitutivnosti Srba i da će insistirati na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju, te napominju da je amandmane potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu kantonalnog Ustava.

Srbi nisu konstitutivni u ustavima četiri kantona u Federaciji BiH.

Vanredna sjednica zakazana je za 12.00 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.