Čičić: Kompanija Agrokor prerasla kapacitete svoga vlasnika

Vijesti 17. okt 201709:33 > 09:52
N1

Gost Novog dana bio je prof. dr. Muris Čičić s kojim smo razgovarali o akciji Agrokor.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske već mjesecima provodi istragu u vezi Agrokora, a jučer je policija ušla u rezidenciju Ivice Todorića, a prof. dr. Čičić je kazao kako se već mjesecima očekuje da se tako nešto desi.

Agrokor je kompanija koja je imala višegodišnji uspješan rast i prerasla je kapacitete svoga vlasnika i kada je vlasnik pomislio da nema granica njegovom rastu, onda je učinio nešto što nije trebalo a to je kupovina slovenačkog Merkatora i mislim da je tu napravio stratešku grešku – kupio je kompaniju koju nije mogao da izliječi“, istakao je za N1 te dodao:

Ljudski je griješiti ali svaki čovjek, pogotovo poslovni ljudi imaju taj ego, taj osjećaj da ako im dobro ide u životu, da se osjećaju sve više nepogrešivo i onda u jednom trenutku naprave grešku. Onoliko koliko se zna o Todoriću jeste da mu se nije moglo više ništa reći i tada čovjek ima priliku da napravi grešku“.

Na pitanje da li država može stati iza firme poput ove je rekao: “Država treba korigirati nešto što je opasno i ako kompanija postane tako velika, ona postaje i briga države te država mora da donosi regulacije, no teško je reći šta je Hrvatska mogla da uradi“.

Naveo je i kako će godinama trajati ovaj slučaj jer ne dolazi do nekih definitivnih rješenja. “Pokušaće da se spasi šta se spasiti može. Ovdje je najvažnije da sve što se desi proizvede što manje posljedica za što manji broj ljudi“, rekao je prof. dr. Čičić.

Na pitanje da li se ovaj slučaj može desiti i u BiH je odgovorio da može svugdje, a da je suština u tome da se postave jasni okviri poslovanja kako bi se spriječile takve aktivnosti.

Mediji javljaju da je u Agrokoru bilo prisutno frizirano računovodstvo – ako je to tako, onda je jasno da je do nadležnih organa bilo da se nešto učini. Ako su tako vješti bili da tako dobro friziraju ili imaju tako dobru vezu s državom, onda je greška i na drugoj strani”, kazao je u Novom danu.

Naglasio je i kako sam bankrot firme ne mora da znači da je bilo kriminala, kao i da BiH ima problem nedostatka velikih kompanija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.