Zvizdić za N1: Politika je kod nas često prepreka

Vijesti 17. okt 201710:38 > 11:07
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, na poziv premijera Republike Makedonije Zorana Zaeva, učestvuje na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, koji se održava 16. i 17. oktobra u Skoplju, odakle se javio u Novi dan te komentarisao ovaj događaj.

Zvizdić danas sa premijerima zemalja iz regije sudjeluje na panelu premijera regije „Može li se region takmičiti na globalnom igralištu“, a na pitanje može li je rekao kako je vrlo teško da se region može takmičiti na globalnom nivou jer region u ukupnom trgovinskom obimu učestvuje sa manje od 0,5 posto, no da možemo biti značajni igrači unutar našeg regiona i atraktivno područje za EU.

To je moguće i izvjesno s obzirom na prirodne resurse s kojima raspolaže region i druge prednosti koje nam daju prostora da budemo konkuretni u privrednim oblastima. Na kraju krajeva, naš region ima komplementarne privrede i ako nastavimo sa regionalnim integracijama u smislu boljeg ekonomskog povezivanja, sasvim sigurno da ćemo biti vrlo interesantni za brojne investitore kako iz Evrope tako i svijeta“, istakao je Zvizdić za N1.

Glavni cilj poslovne inicijative Samita 100 jeste da regionalnu saradnju pozicionira na sami vrh agende svih vlada u regionu postavljajući ovo specifično pitanje kao ključno, te radeći na pronalaženju “novog dogovora za novo doba” koji će povećati konkurentnost nacionalnih ekonomija i ojačati potencijal Jugoistočne Evrope.

Na pitanje da li ima političke volje da regionalna saradnja bude ključno pitanje vlada regiona je rekao: “Regionalna saradnja sasvim sigurno mora biti na ključnom mjestu na svim agendama regionalnih vlada, odnosno vlada Zapadnog Balkana zato što smo pojedinačno kao zemlje jako mali da bi bili interesantni velikim investitorima koji bi mogli biti integratori u određenim proizvodnim djelatnostima. Zbog toga se moramo kvalitetnije povezivati, razmjenjivati znanje, vještine i iskustva. Ako uspijemo provesti ukupne reforme, ako te reforme budu išle u pravcu jačanja naše konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i bolje komunikacije – od infrastrukturne do političke – onda sasvim sigurno možemo govoriti o kvalitetnijem planskom iskorištavanju prirodnih i drugih privrednih potencijala našeg regiona, a onda ćemo biti i područje koje će sve više skretati pažnju velikih investitora. Unutar nas moramo prevazići prije svega neke ekonomske barijere, bezcarinske barijere, a onda i više raditi na političkom povezivanju. Politika vrlo često u našim uvjetima jeste velika prepreka za značanije povezivanje. Dobar primjer toga je u činjenici da iz političkih razlika ne može doći do unapređenja viznoga režima između BiH i Kosova što bi bilo vrlo značajno za ekonomiju BiH“.

Na pitanje da li se slaže sa činjenicom da politički odnosi itekako utiču na ekonomski segment zemalja regiona je rekao: “Sasvim sigurno, posebno na području Zapadnog Balkana. Oni su u mnogim segmentima skoro pa presudni, a to ne bi trebalo tako biti. Političari bi trebali da budu više okrenuti ekonomskim integracijama, ali u BiH svjedočimo da je predizborna kampanja krenula godinu dana ranije i da je ona obilježena prije svega radikalnom i neproduktivnom retorikom. Dakle, poruka ovakvih skupova, ono što svi razumiju, jeste mir, stabilnost, integracije, ekonomski rast, a ne radikalna retorika, stalni referendumi i stvaranje stalnih tenzija“.

Specijalna gošća bit će evropska povjerenica za transport Violeta Bulc, a kazao je kako sasvim sigurno možemo očekivati nove projekte iz ove oblasti.

Mi smo o tim projektima i ranije govorili. BiH je zbog jako dobre pripreme dobila 4 od ukupno 6 projekata koji su na zadnjem Samitu u Trstu vezani za prostor Zapadnog Balkana. To nije pitanje samo fizičke izgradnje infrastruktrure, to su i brojni drugi projekti koji će značiti povećanje sigurnosti na našim cestama, unapređenje standarda, ali naravno veliki dio takvih procesa ovisi od brzine realizacije svih onih uvjeta koji ovise od BiH. Jedan veliki dio smo završili, a to je pristupanje transportnoj zajednici i očekujemo da ako bude dobre političke volje, razumijevanja i istinskih planskih ciljeva, da završimo i pitanje akciza. Naravno, da to završimo pod ključnim, baznim uvjetom da se tačno i precizno zna namjena korištenja sredstava od akciza i da bude značajno povećan nivo transparentnosti njihovog utroška. Dakle biće puno projekata koji će sasvim sigurno biti vezani za Zapadni Balkan a bez povezivanja ne možemo govoriti o značajnim integracijama, a oni su preduvjet jačanja ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Zapadnog Balkana sa EU. Nadam se da će u BiH biti dovoljno dovoljno razumijevanja, odgovornosti i ozbiljnosti da svoje snage fokusiramo na ove ciljeve“, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u programu N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.