Opozicija i Domovina traže izmjenu dnevnog reda NSRS

Vijesti 17. okt 201711:03 > 11:09
N1

Kolegijum ovog doma koji je zasjedao jutros u 9.30 nije razmatrao dopune dnevnog reda koje je predložila opozicija.

O tome će rasptravljati poslanici na početku plenarne sjednice. Opozicija, podsjećamo, traži razmatranje dešavanja sa prošle sjednice i angažovanje policije, stavljanje van snage Odluku o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote, Rezoluciju o strateškim ciljevima RS za narednih pet godina koja se tiče vojne neutralnosti .

Tekst sličnog naziva Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti ranije su SNSD, SP, SDS već uputili parlamentu.

Također, opozicija je tražila uvrštavanje na dnevni red tačke Informacija u vezi ponašanja pripadnika MUP-a RS i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. sjednici narodne skupštine RS i opravdanosti održavanja 22. sjedncie NSRS – po hitnom postupku.

Iz Domovine su, između ostalog, tražili da se skine tačka o koja govori o vojnoj neutralnosti RS.

Opozicija je juče najavila mogućnost blokada rada, “ukoliko vladajući kako oni navode nastave sa nezakonitim urušavanjem i ponižavanjem institucije NSRS”.

IZ SNSD-a su jasno poručili strankama SzP-a da je 50 poslanika više od 25, te da pokušaji opozicije da blokira rad i uruši skupštinu neće proći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.