Bojić za N1: Otvorena je Pandorina kutija

Vijesti 17. okt 201714:09 > 14:19
N1

Želim da se što prije izvrši dokapitalizacija Konzuma i isplate dugovi dobavljačima, kazao je za N1 potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, iz koje najavljuju da će podzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Komentarišući odluku Općinskog suda Bojić je rekao da je otvorena Pandorina kutija, ali je i podsjetio da se sve to dešava u Republici Hrvatskoj.

“Otvorila se Pandorina kutija, ja bih to tako rekao i to se sve dešava u Hrvatskoj. Mi ne trebamo mnogo brinuti ko će biti vlasnik Sarajevskog Kiseljaka jer je i sad vlasnik iz inozemstva, kao što je to slučaj i sa Ledom Čitluk i Zvijezdom, i to su sve investitori Jamnica, ili kćerke Agrokora. Ono što nas treba zabrinjavati je da se ispoštuju sve ugovorne obveze koje imaju prema našim dobavljačima i nastavak suradnje u BiH. Gospodin Ante Ramljak je rekao da će se 45 miliona KM zbirno vratit bh. dobavljačima – 15 miliona kroz robu Mercatora i 30 miliona koje smo mislili pozajmiti od Agrokora. Na takav način bi se izvršila dokapitalizacija Konzuma i tako bi Sarajevski Kiseljak i Ledo Čitluk postali vlasnici većinskog paketa dionica Konzuma u BiH”, kazao je za N1.

Bojić je otkrio da postoji i mogućnost da novi vlasnik Agrokora kaže kako ne želi investirati u Konzum…

“Na takav način bi bili osakaćeni. Podržavam aktivnosti koje je usmjerila Vlada Republike Hrvatske da se pomogne i iznađe rješenje u cilju stabiliziranja poslovnih prilika sa našim gospodarskim subjektima i nadam se da će ovo biti okidač da povjerenik Vlade, gospodin Ante Ramljak što prije dođe u BiH kako bi smo razgovarali o novom momentu, koji je iskrsnuo, i tražili alternativno rješenje ukoliko bi došlo do ovog neželjenog scenarija. Želim što prije da se izvrši ono što je obećano, da se izvrši dokapitalizacija i plati ovih 45 miliona našim dobavljačima”, dodao je potpredsjednik VTK BiH.

N1

Bojić je kazao kako je jedino čega se plaši da ukoliko Sberbanka postane vlasnik prije izvršene dokapitalizacije Konzuma može povući “neželjeni potez” i kazati da ne želi investirati svoja sredstva u dokapitalizaciju i preuzimanje većinskog paketa.

“To je jedina neželjena scena i ovo ostalo je nebitno za nas, jer se u Republici Hrvatskoj mijenja vlasnička struktura. Nama je nebitno ko je investitor pošto je on svakako inozemni. Ono što ćemo tražiti je da se ispoštuju ugovorne obveze, sve zakonom predviđene obveze od poreza na dodanu vrijednost do radničkih prava”, istakao je Bojić.

Na kraju je kazao da bi ga “ražalostilo” ukoliko bi novi vlasnik Agrokora donio, kako je kazao, katastrofalnu odluku o rasformiranju ili dijeljenju neke kompanija, ali da, ipak, ne vjeruje da će se to desiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.