Ramić: Optužbe protiv mene dolaze iz istih izvora

Vijesti 17. okt 201717:35 > 17:50
N1

Gost Dana uživo bio je Edin Ramić, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice.

Dnevni Avaz je objavio kako je Ramić stranačkim kolegama Nedžadu Brankoviću i Husi Ćesiru pomogao da pribave 418.250 KM iz budžeta FBiH na osnovu dva ugovora koja su objavljena u “Službenim novinama BiH”.

Obično se postavlja pitanje da li demantirati nešto što piše Avaz. Princip je jednostavan: napišete izmišljotinu i onda se trebate braniti. Ministarstvo funkcioniše tako da se objavi javni poziv.. Ako kažete da ćete završiti posao do 400.000, onda realizirate 6.000 ili 10.000 ili nebitno. Mi ne možemo raspisati javni poziv za izvođača radova i onda im reći da to ne mogu raditi“, kazao je Ramić i nastavio:

Vi u ovoj zemlji raspisujete javni tender na koji se može bilo ko prijaviti.Ovdje se ne radi o dodjeli grantova određenim firmama, nego o isplati za radove koji su izvršeni. Vi ne možete zakonom ograničiti bilo koju firmu ili vlasnika da se javljaju na tendere“.

Ko najčešće prolazi na tenderima?

Onaj sa najnižom i najboljom ponudom“, odgovara Ramić.

O čemu se tačno radi u “aferi Ćesir i Branković”?

Radi se o okvirnim sporazumima prilikom kojih ministarstvo zaključuje na čemu će se raditi. Radi se o uslugama projektovanja, projektovali su tri kuće u Goraždu. Ne možemo mi nakon toga raskinuti ugovor s nekim ko je već uradio posao i koji trebamo platiti“.

Vjerujem da ništa od toga ne bi bio problem da oni nisu vezani za SDA. Da usvojimo neki zakon u Parlamentu da kažemo da prijatelji Bakira Izetbegovića ne mogu aplicirati na tendere??“, kazao je Ramić.

Također, ministar Ramić je govorio o projektima za izgradnje stambenih objekata za povratnike u Foči.

Mi smo imali nekoliko različitih programa kada su u pitanju mladi ljudi, a povratnici. Sve je to usmjereno s ciljem kreiranja, odtrživog povratka i stabilizacije. Oni koji dobiju našu određenu pomoć trebaju za to obezbijediti određene garancije“.

Još je dodao da optužbe protiv njega uvijek doalze iz istih izvora.

Optužbe protiv mene uvijek dolaze iz istih izvora. Ako vi izgradite igralište u Bijeljini i zovnu vas mališani i njihovi roditelji da vam se zahvale i vi taj video postavite na Facebook, ljudi kažu da sam djecu koristio u predizbornu svrhu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.