Saračević: Do kraja godine bez dnevnih redukcija vode

Vijesti 17. okt 201717:53 > 18:15
N1

Do kraja ove godine građani Sarajeva neće imati dnevne redukcije vode, a sredinom iduće godine bit će ukinute i noćne redukcije, rekao je za N1 Damir Saračević, član Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

Dok građani u organizaciji neformalne grupa građana pod sloganom “Vodoodbrana Sarajeva” protestvuju protiv redukcija vode novoizabrani Nadzorni odbor smijenio je direktora VIK-a Nezira Hadžića, ali i članove Uprave ViK-a. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavljuje žestoku borbu.

U emisiji Dan uživo na N1 televiziji gostovao je član Nadzornog odbora ViK-a Damir Saračević.

Na pitanje da li je on “svjetlo na kraju tunela premijera Konakovića u vezi sa situacijom u Vodovodu”, Saračević je odgovorio:

Svjetlo na kraju tunela je odlučnost premijera Konakovića da stane u kraj politici koja traje 20 godina, a to je da se u javna preduzeća biraju poslušni i stranački kadrovi. Ta hrabrost ovoj državi i Kantonu Sarajevo može biti nada.”

Azra Muzur imenovana je za v.d. direktora KJKP Vodovod i kanalizacije Sarajevo.

Azra je dugogodišnji uspolenik ViK-a u kojem radi od 1996. godine. Bila je šefica odjela, vrsni je inžinjer i sposobna je da vodi posao na pravi način. Glavne osobine su joj posvećenost poslu, transparentnom i poštenom radu i spremnost da se bori sa nelegalnim potrošačima. Zbog tog stava imala je velikih problema“, kazao je Saračević.

Saračeviću nije poznato da li je Azra Muzur članica Stranke demokratske akcije te ističe da to nije ni relevantno.

Tražimo osobine koje su bitne, a da li je član stranke nije bitno. Svi u našoj državi su u nekim strankama, jer misle da je dobro biti u stranci.”

Saračević je kazao da je direktor i uprava smijenjena na profesionalan način i po zakonu s obzirom da Skupštin KS nije odobrila izvještaj ViK-a.

Po zakonu čim izgubi uprava povjerenje Skupštine, odnosno osnivača, ne može više obavljati svoju dužnost. Oba parametra, finansijski i vodosnabdijevanja, su bila u padu.”

Koji su to planovi? Opozicija kritikuje Vladu KS da nema sistemsko rješenje, da se sve radi paušalno.

Prvo ide stabilizacija sistema koji je bio u padu do zadnjeg dana. Situacija je svakog dana bila sve gora i gora. Od petka smo imali drugačiji smjer. Od petka do nedjelje popravljeno je više kvarova nego što je prijavljeno. Nama je u cilju da se poprave dinamikom 50-70-100. Građani će vidjeti veliki broj mehanizacije na ulicama, veliki broj radova, blokiranih ulica, redukcija…“, najavio je Saračević.

On je za N1 kazao da postoji kratkoročni i dugoročni plan.

Kratkoročni je da se ukinu dnevne redukcije, zatim da se noćne smanje. A dugoročni plan je da se potpuno ukinu redukcije vode.

Saračević je kazao da će novi menadžment učiniti sve da radnici izađu na ulice i da Vodovod radi.

Na insistiranje voditeljice emisije Dan uživo Emele Burdžović, Saračević je odgovorio na pitanje kada građani glavnog grada BiH mogu očekivati kraj redukcije.

Bez dnevnih redukcija do kraja godine, a bez noćnih sredinom iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.