Penzioneri odlučni u namjeri da protestuju: Došlo je do guše

Vijesti 17. okt 201718:18 > 18:24
N1

Penzioneri u Federaciji BiH izlaze na proteste, u srijedu, 25. oktobra. U 11 sati, pred zgradom Vlade Federacije iskazat će nezadovoljstvo svojim položajem i još jednom ponoviti zahtjeve za usvajanjem novog Zakona o PIO, te povećanjem penzija.

Iako su slične proteste najavljivalii ranije, ovoga puta, kažu, ništa ih ne može pokolebati.

Nakon decenija rada, Ibro ima penziju od 320 maraka. Umjesto da penzionerske dane živi dostojanstveno, i on će na proteste, jer od penzije ne može da živi.

Ne možemo ovako opstati, ne možemo više, stvarno je do guše došlo. Nemam ja šta više čekati, svaka nas vlada laže”, riječi su Ibre Ahmetovića, penzionera.

Oko 410 hiljada penzionera dijeli istu sudbinu. Gotovo sva primanja odu za lijekove, ono što ostane, državi. 

Prvo su obavezni lijekovi, pa onda režije a onda šta ostane za hranu.

Pola penzije te ode za tablete a kamoli za ostalo, al’ eto. Daj Bože da nam bude bolje, ali gadno se piše” , neki su od komentara penzionera.

Penzioneri se nadaju boljem, i zbog toga će, kažu, na proteste. Iz svih kantona, njih od 12 do 15 hiljada. Usvajanje novog zakona o PIO i povećanje penzija, njihovi su osnovni zahtjevi.

”Prvo tražimo, a to smo i dogovorili sa Vladom Federacije BiH da se penzije povećaju za 10 odsto svim penzionerima penzionisanim do 31. jula 1998. godine. Za 5 odsto da se povećaju penzionerima koji su se penzionisali od 31. avgusta 1998. do 31. 12. 2007. godine. Od Nove godine tražimo da se sve penzije povećaju za najmanje 3 posto”, kaže Mehmedalija Rapa iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

Opširnije u prilogu Ivane Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.