Sastanak Erdogana i Izetbegovića pod velom tajne

Vijesti 17. okt 201718:49 > 19:06
N1

Tokom vikenda objavljeno je da je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, imao susret sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Osim informacije o tome na Erdoganovom Twitter nalogu, drugih detalja nema, osim brojnih teorija u srbijanskim medijima.

Turski predsjednik je na svom zvaničnom Twitter profilu objavio fotografiju od 15. oktobra, na kojoj se rukuje sa članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem. O ovom događaju, za razliku od prethodnih susreta dvojice zvaničnika, nema ni traga na Twitter nalogu Izetbegovića.

Također, o ovom susretu nije ništa objavljeno na službenoj stranici državnog Predsjedništva. Zato su se o tome raspisali srbijanski mediji, koji tvrde da je Erdogan tražio od Izetbegovića da ublaži retoriku prema Republici Srpskoj, te da je u Srbiji dobio obećanje od Vučića da će to isto tražiti od Milorada Dodika.

Tražili smo stav Izetbegovićevog kabineta, ali smo dobili odgovor da zbog nedostatka vremena, ne mogu udovoljiti našem zahtjevu. Također, bez odgovora je i pitanje da li je to bila službena posjeta u ime Predsjedništva i da li je financirana iz budžeta ove institucije. Ni predsjedatelj Predsjedništva, Dragan Čović, nije želio komentirati ove navode, ali je rekao da svako od trojice članova Predsjedništva trebaju njegovati prijateljstva u svijetu.

Ja mogu kazati samo jednu stvar, a to je da mi imamo redovitu komunikaciju sa našim prijateljima u svijetu. Vi morate shvatiti da mi nemamo Strategiju o vanjskoj politici, niti Zakon, da bi bilo konstruktivnije i transparentnije. Svaki odlazak vani, i ja sam bio sa gospodinom Vučićem, dogovorili smo naredni sastanak koji će biti u Beogradu“, rekao je Dragan Čović.

Susret Erdogan – Izetbegović dolazi nakon posjete turskog predsjednika Srbiji i niza poruka koje su uputili Vučić i Erdogan, iz Beograda ali i Novog Pazara.

Ja znam da ovdje neću biti pozdravljen kao Erdogan, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savjesti da izađem pred vas“, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Pazaru.

Erdogan je poručio: “Bit ćemo čvrsti, bit ćemo hrabri, bit ćemo braća!

Ovo nije prvi put da se intenziviraju susreti najviših zvaničnika Srbije, BiH i Turske. Još prije sedam godina je potpisana Istanbulska deklaracija, koja je podrazumijevala unapređenje političkog dijaloga na relaciji Beograd-Ankara-Sarajevo.

Deklaraciju su 2010. godine potpisali tadašnji predsjednik Srbije, Boris Tadić, turski predsjednik Abdulah Gul i član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić. Deklaracijom su se lideri obavezali da će raditi na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu, osigurati politički dijalog, te očuvanje multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona.

Balkan je za Tursku još od vremena Osmanlija, a pogotovo poslije uspostavljanja Republike, za sve njene predsjednike, Balkan je u stvari veoma važan zbog toga što je to put za Evropu. Svi putevi ka Evropi vode preko Balkana”, kazao je Hajrudin Somun.

Somun zato podjeća da je upravo Bosna i Hercegovina česta tema susreta regionalnih lidera sa svjetskim moćnicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.