Mektić: Stock je govorio pohvalno o Bosni i Hercegovini

Vijesti 18. okt 201710:05 > 10:26
N1

Generalni sekretar INTERPOL-a Jurgen Stock došao je u posjetu Bosne i Hercegovine tokom koje se sastao sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i direktorima policijskih agencija na nivou BiH.

Sastanak je održan u zgradi državnih institucija BiH u Sarajevu, a nakon susreta, Stock i Mektić su se obratili javnosti. Ministar Mektić govorio je o detaljima sastanka izrazivši zadovoljstvo rezultatima susreta.

”Mi smo sinoć imali jednu radnu večeru, jutros smo imali sastanak i razgovarali smo o jako puno konkretnih stvari, o stvarima koje mogu da doradade kompletan koncept i ulogu INTERPOL-a. Da napomene, 192 zemlje u svijetu su članice INTERPOL-a i godišnje se od strane ovih zemalja pojavi oko 3 milijarde upita, prosječno svake sekunde oko 200 upita od članica zemalja prema INTERPOL-u. Zadovoljstvo mi je što je generalni sekretar govorio pohvalno o Bosni i Hercegovini”, ispričao je Mektić.

Potom je govorio o pojavi povratka bh. državljana s ratišta u Iraku i Siriji nakon sve izvjesnijeg poraza ISIL-a na ovom teritoriju.

 ”Ja sam generalnog sekretara upoznao šta su to ključni bezbjedonosni izazovi u BIH i pozitivno sam iznenađen kako je INTERPOL vrlo brzo reagovao kada je u pitanju posebno borba protiv radikalizma i ekstremizma. S obzirom da dolazi do definitivnog poraza ISIL-a u Siriji i Iraku, postoji mogućnosti da će se njihovi ratnici vratiti između ostalog i u BiH i mislim da ćemo i na tom planu putem INTERPOL-a dobivati različite podatke”, dodao je ministar.

Poseban dio razgovora, otkrio je Mektić, odnosio se na fenomen cyber kriminala koji će u godinama koje slijede, biti u samom vrhu liste bezbjednosnih izazova.

 ”Vrlo je bitno jer INTERPOL razvija snažne kapacitete za borbu protiv cyber kriminala. Cyber kriminal je neka vrsta budućnosti u kojem će se razvijati i organizovani kriminal. Moraćemo tome u BiH posvetiti značajno veću pažnju. Obzirom na ove društvene mreže, svijet je postao mali. Nažalost to se sve zloupotrebljava. Zajedno sa svim međunarodnim bezbjedosnim organizacijama moramo sarađivati. Generalni sekretar me upoznao s nekim novim servisima koje razvija INTERPOL”, poentirao je Mektić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.