Kozar o vojnoj neutralnosti: Nije potrebna RS, nego SNSD-u

Vijesti 18. okt 201717:44 > 17:50
N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena je Rezolucija o vojnoj neutralnosti, a to je za N1 komentarisao vojni analitičar Đuro Kozar.

On je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem u Danu uživo ocijenio da Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, koje je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga mogu razmatrati to, a da još čeka njihove reakcije.

“O vojnom svrstavanju mogu raspravljati državni, a ne entietetski organi. Ova Rezolucija je više trebala SNSD, nego RS. Entitet nije ugrožen, a stranka na čijem čelu je Dodik – jeste”, izjavio je Kozar.

“Budžet je u kolapsu, neprestano zaduživanje, opoziciju su gurnuli, tipična autokratija”, kazao je Kozar.

A zašto Dodik ne želi knjiženje vojne imovine u RS?

“Dugo se bavim vojnim pitanjima, bio sam u svim vojarnama, skladištima, na poligonu Manjača. Sam Dodik je izjavio da ne želi da mu jedno jutro pod prozorom bude NATO. NATO je već ovdje, LOT timovi su po cijeloj BiH, pa i u RS”, istakao je Kozar.

Šta znači vojna neutralnost, da li to znači da BiH neće moći sa NATO-om održavati vojne vježbe na prostoru RS?

Navedeno je i to da će svaki budući status RS koordinirati sa Srbijom?

“Potpuno je apsurdno da jedan entitet povinuje državnom politikom susjedne države. To je van pameti i antidejtonsko djelovanje. Vučiću je potrebno da bude vojna neutralnost RS, pa da niko ne bi presjecao srpski narod s jedne i druge strane Drine. To je vizija Beograda. S jedne strane Vučić proklamira cjelovitost BiH, a dopušta da se ovo radi. Ovo se nije moglo uraditi bez dogoovora sa Beogradom”, ocijenio je Kozar.

Treba li očekivati reakciju međunarodne zajednice?

“U najmanju ruku tu Rezoluciju treba staviti van snage. Ona nije obavezujuća, ali ima nastojanje da ne poštuje BiH kao državu, i da ne poštuje oružane snage u čijem sastavu su i Srbi. Oni bi najradije da BiH bude bez vojske, a tri i po do četiri hiljade Srba služi tu. U RS je nastao haos kada je riječ o političkim određenjima, ne razumiju vojnu sferu”, izjavio je Kozar.

On je kazao da je NATO dao prestroge kriterije kada je riječ o približavanju BiH tom vojnom savezu. Smatra bitnim da BiH uknjiži koliko je potrebno da se upiše koliko je potrebno, a ostatak nakon što BiH postane član NATO-a.

“Da se zbog nekoliko objekata zaustavi cijeli proces, nije to dobra politika NATO-a”, rekao je Kozar.

Dodao je da Oružane snage BiH imaju misiju i u miru, pomažu kod elementarnih nepogoda, uz narod su i grade mostove i puteve.

“Oni nisu neko ko samo troši pare. U vojnoj industriji ima mnogo zapslenih, šta bi se postiglo demilitarizacijom? Mi ne možemo dozvoliti da BiH bude bez vojske, država bez vojske nije država”.

Kakav je dalji scenario u RS?

“Počeo je proces urušavanja RS, unutrašnji. Dodik se nije nadao da će oporba ići ovako daleko. Oni ne žele da se sakriva kriminal, dosta je više ovih spinova i varanja vlastitog naroda”.

Miloradu Dodiku je poručio: “Budi bliže perspektivi nego Srbiji. Vučić bi Dodiku trebao reći da mu je Sarajevo glavni grad, a ne Beograd”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.