Mujezinović komentarisao posjetu Grabar Kitarović Putinu

Vijesti 18. okt 201718:33 > 18:36
N1

Mustafa Mujezinović, ambasador BiH u Rusiji za N1 je komentarisao sastanak u Sočiju između Vladimira Putina i Kolinde Grbar Kitarović.

Kazao je da je ovaj razgovor prije godinu dana bio nemoguć, ali da se ostvario i da iz toga treba učiti.

“Posjeta je dobrodošla, iz ovoga možemo dosta dobiti”, izjavio je Mujezinović za N1.

Govoreći o interesima Rusije i Hrvatske u BiH, Mujezinović je kazao da su obje zemlje članice Vijeća za implementaciju mira.

“Položaj znači nešto, jer smo na dijelu koji je interesantan svima, tu je ta veza prema Turskoj i istoku, veza istoka za zapadom. Iako smo malo tržište, interesantni smo susjedima, pa i jednoj Rusiji s kojom moramo imati uvijek dobre odnose – jer godinama ćemo imati energetsku ovisnost o gasu”, izjavio je Mujezinović.

Reporterka N1 Nina Kljenak boravi u Sočiju, gdje prati sastanak Putina i Grabar Kitarović, kazala je da je tamo bilo razgovora o BiH.

“Službeno, predsjednica se pohvalila kako je riješen problem rafinerije u Brodu, izgradit će se plinski krak između hrvatske i ruske firme i tako će se napajati ta rafinerija”, kazala je Kljenak.

“Neslužbeno, bilo je razgovora o izbornom zakonu u BiH. Kolinda Grabar Kitarović dobila je podršku Rusije da se zakon promijeni. Čekamo službene odgovore, a Grabar Kitarović je bila prezadovoljna s tim što je postigla u Rusiji”, kazala je reporterka N1 u javljanju uživo.

“Čuli smo tu interesantnu stvar da ljudi iz RS ne zagađuje okolinu, a zagađuje Bosanski Brod i Slavonski Brod. Dugoročno će donijeti boljitak tom kraju, pa i samoj kompaniji. To je dobra vijest”, komentarisao je Mujezinović.

“Siguran sam da ruska strana reći da dogovor naroda u BiH, a to podrazumijeva Dejton, i ponovo dogovor naroda. Bez toga nema ništa”, dodao je Mujezinović.

On je u razgovoru pojasnio da BiH ne mora strahovati zbog ruskog plina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.