BiH sve češća dionica na putu migranata prema EU

Vijesti 18. okt 201718:34 > 19:15
N1

Broj ilegalnih migranata koji se preko BiH žele domoći teritorije EU u porastu je u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima nadležnih agencija, radi se uglavnom o državljanima iz zemalja visokog migracijskog rizika, koji su ostali na tzv. balkanskoj ruti.

Otkriveni su najviše zahvaljujući pojačanim kontrolama i nadzorom granice, ali i saradnjom agencija iz regiona.

Ukupno 605 osoba zatečeno je u ilegalnom prelasku granice sa BiH i ilegalnom boravku za prvih 9 mjeseci ove godine.

Prošle godine u istom periodu, svega 170.

BiH za tranzit ka EU najviše koriste državljani Afganistana, Pakistana, Alžira, Maroka.

Uspjeli smo od tih 605 lica vratiti negdje oko 530 lica. Jedni su vraćeni u zemlje iz kojih su ušli u BiH, sporazumom o readmisiji oni koj su ušli iz Srbije vraćeni su u Srbiju, iz Crne Gore u Crnu Goru, i oni za koje smo utvrdili njihov identitet vratili smo ih u zemlje njihovog porijekla”, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Oni čiji identitet nije poznat smještaju se u Imigracioni centar. Uz rješenje o nadzoru, čekaju premještanje u zemlje porijekla ili dolaska. Trenutno je u centru oko 60 osoba, no taj broj se svakodnevno mijenja. Jedan dan njihovog boravka državu košta 60 maraka.

Kada je riječ o Bijeljini možemo reći da je veći broj otkriven dodatnim, temeljnim pregledom teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije, a kada je riječ o području Trebinja, Bileće i slično, onda moramo govoriti o metodama koje policijski službenici koriste za otkrivanje ilegalnih migranata“, ističe Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Opširnije u prilogu Ivane Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.