Zdravstveni radnici KS: Nemojte nas praviti budalama

N1

Protiče šesti dan generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo. Iz kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu traže povećanje plata, a sa njima su se danas sastali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministrica zdravstva Zilha Ademaj.

Do ispunjenja zahtjeva Sindikata, ipak, nije došlo.

Štrajk će biti nastavljen. Sindikat traži povećanje satnice sa 2,31KM na 2,75KM. Iz Vlade kažu da za takvo povećanje nema novca u kantonalnom budžetu, te su ponudili povećanje satnice na 2,57KM. To bi, kažu, u praksi značilo povećanje plata za oko 10%.

“To je novac građana Sarajeva, novac osiguranika. Mi njime upravljamo i rapolažemo. Nikada nećemo potpisati nijednu marku novca kojeg nemamo. Ono što smo danas čuli od sindikata, da novca ima a da nas Federacija BiH pljačka – slažemo se s tim. Da novac sa Kantona ide na više nivoe – slažemo se s tim. Ponudili smo da onog trena kada taj novac vratimo u Kanton Sarajevo, ljudima damo njihove plate. Ponavljam, nedovoljno su plaćeni koliko god da povećamo plate. Naši doktori zaslužuju pet puta veće plate”, kazao je kantonalni premijer Elmedin Konaković.

Iz Sindikata su ovakvu ponudu odbili. Kažu kako ne žele ići ispod cijene svog rada, ali i kako neće pristati na povećanje plata samo ljekarima. Povećanje traže za sve radnike u zdravstvu, uključujući i čistačice, pravnike, ekonomiste.

“Vi uđete u granap i tražite štrucu hljeba koja je marka i kažete ‘evo ja sad imam 0,75’ i hoćete li dobiti taj hljeb? Naravno da nećete dobiti. Cijena rada je skroz oborena u Kantonu Sarajevo i cijeloj Federaciji BiH. Nemojte nas praviti budalama. Vi ste proaktivni, vi brinete o građanima Kantona Sarajevo, a u Kantonu Sarajevo sve minus nula. Oprani tramvaji i to je nešto”, izjavio je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

A dok pregovori o cijeni satnice traju, u sarajevskim domovima zdravlja hodnici su gotovo pusti. Primaju se samo hitni slučajevi, pa zbog toga veliki broj građana i ne pokušava doći do ambulante. Oni koji su u katerogiji hitnih ili hroničnih bolesnika, i koji su ipak bili kod ljekara, ljekare uglavnom podržavaju u štrajku.

Evo šta su rekli građani:

– Pa, neka štrajkuju. Svako svoje traži.
– Ne znam zašto štrajkuju, šta je razlog. Male plate, je li? Možda i imaju pravo.
– Ne podržavam, ali moramo da podržavamo ako je štrajk.
– Kad može biti onaj u politici pet puta više plaćen, ja bih radije doktora platio. Jer ti u politici nas upropastiše do Boga.

Pokušaj kantonalne Vlade da nakon šest dana prekine štrajk zdravstvenih radnika definitivno je propao. Iz Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo kažu kako neće odstupiti od svojih zahtjeva, ali i kako narednih dana očekuju nove pregovore sa Vladom. Do tada, štrajk se nastavlja, a u sarajevskim domovima zdravlja na pregled biće primani samo hitni slučajevi i hronični bolesnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.